september 15, 2019

piano leren spelen

Wanneer je wilt beginnen met piano leren spelen zijn er in mijn ogen 4 manieren waarop je dit kunt aanpakken.
Ontdek in dit artikel deze 4 manieren zodat je na het lezen ervan een goede beslissing kunt nemen welke manier het beste bij jou past.

De 4 manieren zijn:

1 – Met behulp van bladmuziek
2 – Met behulp van akkoorden
3 – Door het bekijken van video’s
4 – Door op het gehoor na te spelen

 

1 – Piano leren spelen met behulp van bladmuziek

Deze eerste manier is de meest traditionele manier van piano leren spelen.
Toen ik zelf begon met piano spelen kon ik niet zo’n keuze maken. Vroeger was het ook min of meer de enige manier wanneer je begon met pianoles. Bij het pianospelen met bladmuziek ga je spelen wat er op de notenbalken staat. En dus ga je noten leren lezen.

Bladmuziek is hetzelfde als het notenschrift. Allemaal tekentjes (noten en rusten) die op 5 lijnen staan.
Om te begrijpen hoe die noten en rusten heten en wat ze betekenen moet je noten kunnen lezen.

Veel mensen denken dat noten lezen heel moeilijk is, maar ik kan je vertellen dat dat niet klopt.
Natuurlijk moet je er wel de tijd voor nemen en regelmatig met de namen van de noten oefenen, het gaat niet vanzelf. Maar dan zul je zien dat je na enige tijd al heel wat noten kent.

In de Cursus Pianospelen PianoForte 1 leer je op een leuke manier de noten te lezen en daarmee piano te spelen.
Dus als je na het lezen van dit artikel besluit om piano te gaan leren spelen met behulp van bladmuziek, kijk dan zeker bij de Cursus Pianospelen PianoForte 1.

 

2 – Piano spelen met behulp van akkoorden

piano leren spelenEen andere manier van piano leren spelen is door gebruik te maken van akkoorden.
Een akkoord is een samenklank van 3 of meer tonen.
Bij het pianospelen met akkoorden wordt er vaak met de rechterhand een melodielijn gespeeld waar je dan met je linkerhand bijpassende akkoorden bij gaat spelen.

Ook dit is een leuke manier van piano leren spelen. Mocht je na het lezen van dit artikel denken “Deze manier van piano spelen lijkt me wel leuk”, kijk dan zeker even bij de Cursus Pianospelen met Akkoorden.
In deze cursus leer je namelijk precies alles wat je moeten weten zoals: wat en welke akkoorden er zijn, hoe je ze zelf kunt maken, hoe ze heten, hoe je akkoordsymbolen kunt lezen en gebruiken en natuurlijk hoe je met al deze kennis leuke nummers op je piano kunt gaan spelen. Kortom: Piano leren spelen met behulp van akkoorden.

 

3 – Piano spelen door het bekijken van video’s

Voor deze derde manier van piano leren spelen kun je youtube video’s gebruiken.
Op youtube vindt je ontelbare video’s waarbij de pianotoetsen in beeld zijn en waarin je kunt volgen in welke volgorde je de toetsen moet indrukken.
Je speelt dan een stukje van de video en kijkt goed welke toetsen je moet gebruiken. Dan stop je de video en ga je hetgeen je net gezien hebt op je eigen piano uitproberen. Je leert jezelf dus de liedjes aan door goed naar de video te kijken en dan na te spelen, weer opnieuw te kijken en weer na te spelen. Je zult iedere stukje vele malen moeten herhalen maar dan heb je uiteindelijk ook het hele liedje in je hoofd zitten en kun je het dus uit je hoofd op de piano spelen.

Nadeel van deze manier is dat je geen idee hebt wat je speelt wat namen van de noten en toetsen betreft (maar het liedje is leuk).
En verder kan het ook gebeuren dat je het liedje kunt spelen maar dat je niet de juiste vingers gebruikt omdat je geheel op de juiste toetsen gericht aan het oefenen bent geweest. Je speelt dan dus niet op de juiste manier piano (maar wel een leuk liedje).

 

Er zijn echter ook video’s te vinden die je naast de melodie, de juiste vingerzettingen aanleren.
Probeer bij het zoeken naar video’s of je deze video tutorials er tussenuit kunt pikken.

Als voorbeeld hieronder een youtube video van het bekende nummer Fur Elise van Beethoven.
In deze video leer je het thema te spelen en daarbij de juiste vingerzetting te gebruiken.

 

=>> Piano tutorial van Fur Elise <<=

4 – Piano spelen door op het gehoor na te spelen

Deze vierde en laatste manier van piano leren spelen is niet voor iedereen weggelegd.

Bij het naspelen op het gehoor luister je naar een nummer op een CD, computer of radio. Daarna ga je vervolgens zelf op je piano uitzoeken met welke toets het nummer begint. Als je de startnoot hebt gevonden ga je daar vandaan luisteren of de melodie omhoog of omlaag gaat en of er sprongetjes inzitten.

In deze vierde manier doe je het dus eigenlijk helemaal zelf en heb je een goed gehoor nodig of in ieder geval moet je hetgeen je hoort goed kunnen vertalen naar de pianotoetsen (omhoog of omlaag en geleidelijk of met toetsen overslaan). Vandaar dat ik net zei dat deze manier niet voor iedereen ideaal is.

Dit waren de 4 manieren waarop je volgens mij kunt gaan starten met piano spelen.

Nu ben ik benieuwd of je na het lezen van dit artikel een keus hebt kunnen maken, welke manier van piano leren spelen het beste bij jou past. Laat je het hieronder weten? Ik ben zeer benieuwd of ik je verder heb kunnen helpen.

 

 

Over de schrijver 

Tanya Tienpont

Tanya is een groot liefhebber van muziek. Graag wil zij met de website LeerPianospelenOnline jou helpen om op een leuke en eenvoudige manier piano te leren spelen.

Laat een reactie achter:

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}