februari 15, 2015

akoestisch digitaal

In mijn vorige artikel heb ik je verteld dat er verschillende dingen zijn die je kunt overwegen wanneer je erover denkt om piano te gaan spelen. Met dit artikel wil ik je helpen bij het maken van de volgende keuze, ga ik voor akoestisch digitaal of een keyboard?

Heb je een echte piano nodig?

akoestisch digitaal

 

Akoestisch, digitaal of een keyboard

Met een echte piano bedoel ik een Akoestische piano. Een akoestische piano is de piano zoals de meeste mensen die wel kennen. Een grote zware kast met allemaal witte en zwarte toetsen.
Er gaat niets boven de mooie en warme klank van een akoestische piano.
Bovendien heeft hij zogenaamde “gewogen” toetsen, 88 in totaal. Waarmee ik bedoel dat je bij het indrukken van een toets een zekere tegendruk zult voelen. Je zult de toets echt moeten indrukken voordat je geluid krijgt.
Bij de aanschaf van mijn eigen huidige piano heb ik gezocht naar een piano waarbij de toetsen redelijk makkelijk in te drukken zijn. Ik wist namelijk dat er veel kinderen op zouden gaan spelen, dit was voor mij de overweging.

 

Er zijn een heleboel pianobouwers waarvan ik hier de bekendste noem: Yamaha, Steinway & Sons, Schimmel, Petrof, Bösendorfer, Zimmerman. En ieder merk heeft weer verschillende types en verschillende prijsklasses.

Bovendien heeft ieder merk zijn eigen specifieke klank, dus als je nog geen idee hebt van het merk piano dat je wilt hebben zou ik je adviseren naar een pianowinkel te gaan waar ze meerdere merken verkopen zodat je de klank kunt vergelijken. Onderschat dit niet en luister goed naar de klank die jou aanspreekt.

Na de aanschaf van de piano zul je deze over het algemeen twee maal per jaar moeten laten stemmen.
Een akoestische piano weegt tussen de 150 en 250 kilo.

 

akoestisch digitaal

 

Akoestisch digitaal of een keyboard:

Het alternatief voor een akoestische piano is een Digitale piano. Een digitale piano is veel kleiner en lichter. Het grootste verschil is dat hij stroom nodig heeft. Dit betekent ook meteen dat een digitale piano een mechanisch geluid heeft, wat tegenwoordig wel heel dicht bij een akoestische piano komt.

Bij de meeste digitale piano’s heb je de mogelijkheid om de toetsen, net als bij de akoestische piano 88 in totaal, iets zwaarder of lichter te laten indrukken, waardoor de aanslag aardig hetzelfde kan zijn als op een akoestische piano.
Bovendien kun je een digitale piano met een volume knop harder en zachter zetten.

Wat merken betreft voor een digitale piano heb je o.a.: Yamaha, Roland, Kawai, Korg.

Bij een digitale piano kun je een koptelefoon gebruiken, hij heeft de mogelijkheid van een ingebouwde metronoom, aansluiting op computer, hij hoeft niet gestemd te worden en is veel lager in prijs.

 

akoestisch digitaal

Akoestisch digitaal of een keyboard:

De derde mogelijkheid om op te leren pianospelen is een Keyboard. Een keyboard heeft ook stroom nodig, maar kan zo onder de arm worden meegenomen. Je hoeft de toetsen maar aan te raken en er komt al geluid uit.

Enkele merken voor een keyboard zijn o.a.: Yamaha, Roland, Korg, Casio.

Bij een keyboard kun je ook een koptelefoon gebruiken, en een ingebouwde metronoom, hij beschikt over vele geluiden en ritmes en is zeer gunstig in prijs.


Ouders die mij vragen welk instrument ze het beste kunnen kopen voor hun zoon of dochter om uit te proberen of ze pianospelen leuk vinden adviseer ik een piano te huren, of het aanschaffen van een keyboard.

Omdat een keyboard al vanaf € 150,00 te koop is, is dit geen weggegooid geld wanneer het kind er niet mee door wil gaan. Wel vertel ik er meteen bij dat wanneer het kind na 1 jaar graag wil doorgaan met pianospelen de aanschaf van een akoestische of digitale piano wel vereist is.

Tot slot hieronder een overzicht van alle voor- en nadelen van de 3 verschillende instrumenten:

 

Voordelen  van de Akoestische piano
Mooie warme klank

Gewogen toetsen
Lange levensduur
Mogelijkheid om eerst een jaar te huren

Nadelen van de Akoestische piano
Groot en zwaar

Flinke aanschafprijs
2x per jaar stemkosten

Voordelen van de Digitale piano
Minder groot en zwaar

Volume knop
Koptelefoon aansluiting
Ingebouwde metronoom
Geen stemkosten
Gunstiger aanschafprijs

Nadelen van de Digitale piano
Stroomvoorziening nodig

Mechanische klank
Beperkte levensduur

Voordelen van een keyboard
Klein en licht

Volume knop
Koptelefoon aansluiting
Diverse klanken en ritmes
Ingebouwde metronoom
Geen stemkosten
Gunstige aanschafprijs

Nadelen van een keyboard
Stroomvoorziening nodig

Geen echte pianoklank
Geen gewogen toetsen
Slechts 61 toetsen
Beperkte levensduur
Na 1 jaar toch een akoestische of digitale piano aanschaffen

Veel succes en plezier met pianospelen!

Wat heeft jouw voorkeur als het gaat om de keuze van een instrument? 

 

 

 

Over de schrijver 

Tanya Tienpont

Tanya is een groot liefhebber van muziek. Graag wil zij met de website LeerPianospelenOnline jou helpen om op een leuke en eenvoudige manier piano te leren spelen.

Laat een reactie achter:

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}