.Muziekles is goed voor je hersenen, dat is uit allerlei onderzoek wel gebleken. Het is bewezen dat muziek maken een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van zowel volwassenen als kinderen. Het IQ van kinderen die muziek maken gaat duidelijk omhoog.
Muziekles stimuleert de hersenen en als gevolg daarvan weer de cognitieve vaardigheden. Mensen die muziek maken hebben een beter verbaal geheugen. Bovendien heeft het tellen van noten en ritmes een positief effect op de wiskundige vaardigheden. De term: “Muziek maakt slim” is zeker op zijn plek.
Naast het feit dat mensen en kinderen die muziekles hebben er duidelijk op vooruit gaan, is ook het beluisteren van muziek (en dan met name klassieke muziek) een zeer positieve bezigheid.
Hiermee wordt het Mozart effect bedoeld: muziek waar je graag naar luistert zorgt ervoor dat je stemming verandert, je wordt er blij van en dat zorgt er weer voor dat je tijdelijk slimmer wordt.
Naast dit Mozart effect komt de naam Mozart nog vaker voor in allerlei onderzoeken. Wanneer je tijdens het werk op de achtergrond naar klassieke muziek van Mozart luistert, zal je productiviteit enorm verhogen. Waarschijnlijk is de opbouw van de muziek van Mozart zodanig dat je hersenen optimaal gaan presteren. Dit optimaal presteren werkt zolang je naar de muziek luistert tot een kwartier nadat de muziek is gestopt. Verder blijkt het luisteren naar klassieke muziek een goede manier te zijn om te ontstressen.
7 redenen waarom mensen graag zelf muziek willen leren spelen:
1 – Muziek maken verhoogt je plezier in muziek:
Wanneer je gaat beginnen met het leren bespelen van een muziekinstrument en dus start met muziekles. Zul je ontdekken dat je meer waardering voor de muziek gaat krijgen. Je bewondering voor de grote musici zal toenemen wanneer je leert dat muziek maken best wel moeilijk is. Ik zeg altijd: “Muziek maken is niet makkelijk, maar wel heel logisch”. Na verloop van tijd zul je ontdekken dat geleerde kennis in elkaar past, waardoor het allemaal logischer wordt.
2 – Muziek maken verbeterd je motorische vaardigheden en IQ:
Allerlei onderzoeken laten zien dat muziek maken je motorische vaardigheden verbetert en dan met name de vaardigheden waarbij je je handen gebruikt. Ook is het bewezen dat wiskundige vaardigheden beter worden. Als je muziek maakt, ontwikkel je die gedeeltes van je hersenen op het vlak van rekenen en organisatie.
3 – Muziekles bevordert je zelfdiscipline en eigenwaarde:
Zoals gezegd is muziek maken niet altijd makkelijk. Het vereist zelfdiscipline, organisatie en soms zul je zelfs dingen moeten laten als je een bepaald niveau wilt bereiken (de virtuoze musici). Maar het gevoel van eigenwaarde dat je krijgt door je inspanningen om je instrument te leren bespelen is voor de meeste mensen de moeite van het studeren meer dan waard.
4 – Muziek maken is een grote sociale activiteit:
Op een gegeven moment zul je op een punt zijn aangekomen waarop je met andere kunt samenspelen. Het maakt dan niet uit of dit in een bandje is of met een strijkkwartet of in een orkest of een groep musici uit de kerk of quatre-mains op de piano. Het muziek maken met elkaar met de muziek die jij leuk vindt geeft je een onbeschrijflijk gevoel van voldoening. Samenspelen leert kinderen teamwork, samenwerking, luisteren naar de anderen en verantwoordelijkheid. Volwassenen brengt het verbroedering met gelijkgestemden.
5 – Muziek maken is een geweldige uitlaatklep:
We moeten allemaal al zoveel in het dagelijks leven. Muziek maken is een geweldige manier om om te gaan met je emoties. Als je moe, bang, boos of droevig bent helpt muziek maken je daarbij. Natuurlijk is het luisteren naar muziek ook heerlijk, maar het zelf muziek maken is een nog grotere ontspanning. Door het muziek maken kun je je gevoelens en emoties de vrije loop geven en je negativiteit (die je had toen je begon met spelen) omzetten naar een positief en ontspannen gevoel.
6 – Muziekles verbeterd je concentratie en je vermogen om je te focussen:
Tijdens de muziekles en bij het bespelen van een instrument moet je je op vele dingen tegelijk concentreren. Niet alleen op het pianospelen zelf en welke noten je moet spelen, maar ook op het precies gelijk spelen van beide handen, het tempo, het ritme, het pedaalgebruik en nog vele andere zaken. Dit tegelijkertijd focussen op al deze dingen, zorgt ervoor dat je je ook op andere vlakken in je leven beter kunt concentreren.
7 – Met muziek maken geef je anderen plezier:
Wanneer je het pianospelen onder de knie hebt, kun je je vrienden en familie hiermee verblijden. Door ze van jouw pianospel te laten genieten. Stel je eens voor als je tijdens een feestje of familiedag achter de piano kruipt. Begint te spelen en iedereen met je mee gaat klappen, zingen, dansen; hoe geweldig zou dat niet zijn.
Dit waren een aantal punten die aangeven dat het leren bespelen van een muziekinstrument en muziekles nemen je leven kan verrijken. Mocht ik je met dit artikel enthousiast hebben gemaakt en zou je zelf ook wel eens willen proberen of piano spelen iets voor jou is? Dan kan ik je aanbevelen om de 2 gratis lessen van de cursus: “Zingen en begeleiden met de piano“ eens te proberen. In deze lessen leg ik je helemaal vanaf het begin uit hoe je een start kunt maken met pianospelen bij het zingen.
Wat is jouw motivatie geweest om piano te gaan leren spelen en vindt je er voldoening in?