Begin met handen apart te oefenen

Bij het beginnen van het instuderen van een nieuw nummer zeg ik altijd: “Begin met handen apart te oefenen”.


Hoe gaat dit dan in zijn werk?

Nadat je het nieuwe stuk eerst globaal hebt doorgekeken, wat je er allemaal in kunt verwachten, ga je beginnen met je rechterhand.
Je kijkt daarbij heel goed dat je precies de goede noten speelt, in het ritme dat er staat en ook heel belangrijk, met de vingerzetting die erbij staat.

Het spreekt voor zich dat je dit alleen voor elkaar krijgt als je in een rustig tempo begint te spelen.
Je kunt er dan voor kiezen om het hele nummer alleen met je rechterhand door te nemen of om het stuk in delen te hakken,
bijvoorbeeld 2 regels of 1 regel of desnoods als het heel lastig is deel je het in 2 maten.

Begin met handen apart te oefenen


Het is van belang dat je echt onthoud wat er staat. 

Is het namelijk een stuk met heel veel verschillende noten en lastige ritmes en weinig terugkomende melodielijnen dan heeft het geen zin om het helemaal tot het eind door te spelen.
Als je aan het einde bent weet je echt niet meer wat er in de eerste paar maten staat.
Je kunt het stuk dan beter in delen gaan instuderen en steeds zo’n deel meerdere keren herhalen zodat je uiteindelijk weet wat er staat en dan pas ga je verder met het volgende deel.

Als je het met je rechterhand op deze manier hebt doorgenomen, ga je het met je linkerhand op deze zelfde manier doornemen.
Of in z’n geheel of in stukken. Afhankelijk van de moeilijkheid van het stuk.

Dus eerst met rechts en links apart en pas als je beide handen apart goed kunt spelen dan ga je het met twee handen tegelijk proberen.