Pianospelen is geweldig om te doen en als je daarbij een goede piano techniek gebruikt voorkom je dat je blessures oploopt waar niemand op zit te wachten. Het gebruiken van een goede piano techniek is eigenlijk heel leuk en helpt je om een betere pianist(e) te worden en nog meer te genieten van het bespelen van de piano.
Om je te helpen om een goede piano techniek toe te passen heb ik 10 eenvoudige tips voor startende pianisten voor je verzameld.
Tip 1: Zithouding
Zorg dat je rechtop zit op een stevige pianokruk (geen eettafel stoel of bureaustoel).
Houd je armen ontspannen en je schouders laag.
Je voeten zet je plat op de grond voor extra stevigheid, dus niet achter de stoelpoten geklemd.
Je ellebogen zijn op ongeveer dezelfde hoogte als de pianotoetsen.
Een goede piano techniek begint met de juiste zithouding.
Tip 2: Handhouding
Plaats je handen op de toetsen met gebogen vingers. Pianospelen doe je met de topjes van je vingers.
Probeer je handen en polsen ontspannen te houden, na verloop van tijd zul je ontdekken dat je steeds meer ontspannen gaat spelen, dit heeft echt even tijd nodig.
Probeer de toetsen in te drukken door alleen de toetsen met de topjes van je vingers in te drukken en dus niet met je hele hand.
Tip 3: Vingerzetting
Leer de juiste vingerzetting te gebruiken voor ieder stukje dat je speelt. Of je nou vandaag begint met pianospelen of al 6 maanden bezig bent, de vingerzetting die bij de stukken staat is echt de meest handige vingerzetting, dus maak daar gebruik van.
Als je je eigen vingerzetting gaat gebruiken zul je de eerste maat waarschijnlijk nog wel uitkomen maar al snel daarna loop je vast. Met als gevolg dat je van alles gaat proberen om maar door te kunnen spelen en je zeker weten niet op de juiste manier pianospeelt.
Tip 4: Klank
Probeer iedere toets die je indrukt met dezelfde kracht in te drukken, zodat de klank die uit de piano komt voor iedere toon hetzelfde klinkt en niet de een harder en de ander zachter.
Wanneer je het piano leren spelen start op een keyboard dan kun je niet harder of zachter spelen door de toetsen krachtiger of minder krachtig in te drukken, bij de meeste keyboards kun je alleen maar harder of zachter spelen door te draaien aan de volumeknop.
Wist je dat je in het dagelijks leven eigenlijk alles met je duim, wijsvinger en middelvinger doet?
Dat betekent dat je ringvinger en pink niet gewend zijn om zelfstandig iets te doen en dus zul je hoogstwaarschijnlijk bij het pianospelen merken dat je pink en ringvinger lastiger zijn als de andere vingers. Maar dat heeft dus iedereen die net begint, dus maak je geen zorgen.
Tip 5: Vingers
Als je met een vinger een toets hebt ingedrukt en je gaat naar de volgende toets, zorg er dan voor dat je de vinger van de gespeelde toets volledig optilt en dus niet half ingedrukt houdt. Vergeet je dit dan hoor je 2 tonen door elkaar heen en dat klinkt meestal niet zo mooi.
Het is echter niet de bedoeling dat je na het spelen al je vingers omhoog laat wijzen want dan raak je je plekje op de toetsen kwijt.
Dus toets spelen, vinger optillen maar wel op de toets houden.
Tip 6: Snelheid
Ik vertel mijn leerlingen altijd dat het belangrijk is om langzaam te beginnen. Er wordt wel eens gedacht: “Hoe sneller, hoe beter”, maar dat is echt niet het geval.
Wanneer je langzaam begint kun je alles goed overzien wat betreft welke noten je moet spelen en hoe lang die noten duren. Ga je meteen snel van start dan kun je dat niet overzien en ga je direct fouten maken.
En weet je wat nou zo jammer is? Fouten die je eenmaal maakt of tweemaal of misschien zelfs driemaal worden snel in je geheugen opgeslagen waardoor het lastig is om ze weer af te leren.
Dus mijn advies is om altijd lekker rustig te beginnen zodat je de tijd hebt om ervoor te zorgen dat je de juiste noten speelt.
En wanneer je het langzaam goed kunt spelen, kun je altijd proberen om geleidelijk aan iets sneller te gaan. Maar wat mij betreft is dat de eerste tijd echt niet nodig.
Ik heb liever dat je rustig goed kunt spelen en weet wat je doet, dan snel maar vol met vergissingen.
Tip 7: Dynamiek
Deze tip kun je alleen toepassen wanneer je op een akoestische piano (echte piano) of digitale piano speelt. Bij de meeste keyboards lukt dat niet.
Als je een stukje kunt spelen kun je eens proberen of je het in zijn geheel heel zachtjes kunt spelen. En de volgende keer heel hard. Of de helft zachtjes en de helft hard. Of de eerste regel zachtjes, de tweede regel hard, de derde regel weer zachtjes enz.
Dit is ook altijd een hele goede oefening voor je piano techniek.
Tip 8: Studeer in stukjes
Wanneer het stuk dat je aan het studeren bent al wat moeilijker is, is het altijd een goed idee om het op te delen in meerdere kleine stukken. Bijvoorbeeld per regel of per 2 maten.
Je zult je zo’n kleiner stukje dan namelijk door het vaak te herhalen beter herinneren en daardoor sneller zonder fouten spelen.
Als je dat met alle moeilijke gedeeltes uit het stuk gaat doen zul je ontdekken dat het spelen van het hele stuk opeens veel makkelijker gaat.
Tip 9: Oefenen
Wanneer je lekker piano wilt leren spelen zul je vaak en regelmatig moeten oefenen.
Niet 1 maal per week maar iedere dag of eventueel om de dag. En mocht je nu denken dat je daar helemaal geen tijd voor hebt dan kan ik je zeggen dat dat best wel mee zal vallen. Want als je net begint met pianospelen is 10 minuutjes per dag oefenen meestal al voldoende. Dat hoeft echt geen uur te zijn.
En zeg nou zelf: 10 minuutjes per dag kun je toch wel vrij maken om even piano te gaan oefenen?
Tip 10: Opnemen
De laatste tip is een hele leuke. Wanneer je een stukje geoefend hebt ga het dan eens opnemen.
Dat mag op video maar kan ook heel goed met alleen audio op je mobiele telefoon. Of met de opnamen mogelijkheid van je digitale piano of keyboard.
Speel het hele stuk, neem het op en draai het daarna af, terwijl je dan luistert naar wat je speelt lees je mee in je bladmuziek. Ik durf te wedden dat je hele bijzondere dingen/momenten zult horen. Waarvan je zonder een opname nooit geweten zou hebben.
Tot slot: Blijf gemotiveerd, oefen met regelmaat en vergeet niet te genieten van het pianospelen en er plezier in te hebben.
Kun jij wat met deze tips voor een goede piano techniek?
Laat het hieronder even weten.
Bedankt Tanya voor deze waardevolle tips. Ga er gelijk mee aan de slag.
Hey Fekri,
Dank je wel en graag gedaan. Ik hoop dat je er vooruitgang mee boekt.
Groetjes,
Tanya
Goede tips, dank je wel.
Ik ben toch op les gegaan online vond ik te moeilijk. Het gaat best al goed het leukste is dat ik er vooral van geniet.
Hey Greet,
Dank je wel en veel succes met deze tips en de pianolessen.
Helemaal mee eens hoor, het plezier hebben in het pianospelen is het belangrijkste.
Groetjes,
Tanya
Bedankt Tanya.
Graag gedaan Pieter.
Heel goed Tanya , om alle tips weer eens hun aandacht te geven .
Veel dank daar voor .
met vriendelijke groet ,
Petra
Hey Petra,
Dank je wel voor je berichtje. Soms is het inderdaad handig om zo'n lijstje weer eens te hebben en toe te passen. Het helpt je weer vooruit.
Geniet van het pianospelen.
Groetjes
Tanya
Weer hartelijk bedankt Tanya,ik kan inderdaad iets met al die tips van je.
Vooral het advies om met de vingetoppen te spelen knoop ik goed in mijn oren.
Ik ga bovendien jouw tips uitprinten zodat ik ze regelmatig even kan bekijken.
Heb jouw studie tips van de vorige keer togepast en het gaat al zoveel beter. Langzaam beginnen en eindeloos herhalen.
Ik wil alles gewoon allemaal veel te snel.
Nogmaals bedankt.
franse groetjes, Bregtje
Hey Bregtje,
Dank je wel voor je reactie en wat fijn om te lezen dat je er wat aan hebt en ook toepast.
Geniet van het pianospelen.
Groetjes
Tanya
Geweldig dat je zoveel wilt delen Tanya, Dank daarvoor .
Graag gedaan Latifa,
Ik hoop dat je er weer mee verder kunt.
Groetjes,
Tanya