april 14, 2023

7 meest gemaakte beginnersfouten

Als beginnend pianist is het vaak moeilijk om de juiste techniek en vaardigheden te leren.
Om sneller resultaat te boeken, is het belangrijk om de zeven meest gemaakte beginners fouten te kennen en te vermijden. In dit artikel bespreek ik deze zeven veelgemaakte fouten en geef ik tips om ze te voorkomen.

 

Fout 1: Pianospelen met gespannen schouders

Zorg er altijd voor dat je bij het pianospelen ontspannen bent. Gespannen schouders (opgetrokken schouders) maken je moe en kunnen tot klachten van je nek en schouders leiden.
Het is belangrijk om tijdens het spelen je schouders laag te houden en zo dus ontspannen te spelen. Dit zorgt voor een betere houding bij het pianospelen.
Natuurlijk begrijp ik dat wanneer je net begint, je alles gespannen doet maar wanneer je er op gaat letten om je rug recht te houden en je schouder ontspannen, dan zul je merken dat het na verloop van tijd steeds beter gaat.

 

Fout 2: Verkeerde hand- en vingerplaatsing

7 meest gemaakte beginnersfoutenPlaats je vingers aan de rand van de pianotoetsen en dus niet halverwege de toets of helemaal tegen de achterwand van de piano aan.
Probeer ook je vingers ontspannen neer te zetten en plaats de topjes van je vingers op de toetsen. Zo speel je met gebogen vingers en niet met platte vingers.
Iedere vinger staat op een eigen toets. Wanneer je een toets hebt gespeeld en je gaat naar een volgende toets dan laat je de eerste toets weer los, zo voorkom je dat je twee toetsen tegelijk indrukt.
Zorg er ook voor dat de vinger die net gespeeld heeft wel op de toets blijft rusten (liggen). Zo behoud je je plek op de toetsen en voorkom je dat je je plekje op de toetsen kwijtraakt.

 

Fout 3: Te snel willen spelen

Wanneer je denkt dat het super goed is om snel te spelen, dan heb je het mis.
Als je meteen snel van start gaat dan weet je zeker dat je fouten gaat maken. En fouten die je maakt worden heel snel in je geheugen opgeslagen, dus niet doen.
Begin altijd rustig en geef jezelf de tijd om de noten te leren kennen en de juiste manier van spelen toe te passen. Wanneer je rustig begint, heb je alle tijd om te bedenken hoe de volgende noot heet en waar die op de piano zit. En zul je veel makkelijker de song of oefening foutloos kunnen spelen.
Ik weet dat veel mensen het lastig vinden om langzaam te spelen, ze maken liever wat tempo, maar mijn advies is: Start met langzaam spelen en bouw de snelheid op wanneer je de techniek onder de knie hebt.

 

Fout 4: Te moeilijke stukken spelen

Wanneer je geen cursus volgt waarbij je alles in de juiste volgorde wordt geleerd, maar zelf op de piano aan het uitproberen bent, is het verleidelijk om een stuk te gaan proberen te spelen dat je ooit eens gehoord hebt maar wat hoogstwaarschijnlijk nog veel te moeilijk is.
Bij stukken die te moeilijk zijn ga je verkeerde dingen aanleren zoals een verkeerde handhouding of vingerzetting omdat je dat stuk wilt spelen. Maar meestal is het resultaat toch  frustratie en soms zelfs ontmoediging om door te gaan. Het lukt je niet het stuk te spelen, dus is pianospelen niets voor jou. En dat is natuurlijk niet zo en zou heel erg zonde zijn.
Probeer deze houding dus te voorkomen door met eenvoudige stukken te beginnen en langzaam op te bouwen naar moeilijkere stukken.

 

Fout 5: Niet genoeg tijd nemen om te oefenen

Als je net begint is 10 minuutjes al voldoende. Maar dan wel iedere dag en niet eenmaal in de week. Het regelmatig herhalen van dezelfde oefeningen zorgen ervoor dat je de pianotechniek in de vingers krijgt.
Ik hoor wel eens zeggen dat er in het weekend meer tijd is en dat er dan een heel uur geoefend wordt. Dat is natuurlijk geweldig maar wil niet zeggen dat je daarmee de oefentijd van de rest van de dagen van de week hebt ingehaald.
Het regelmatig oefenen, het liefst iedere dag geeft altijd het beste resultaat en vooruitgang.

 

Fout 6: Ongeconcentreerd oefenen

Wanneer je gaat oefenen maar je denkt er constant aan wat je straks na het oefenen nog allemaal wilt of moet doen, dan heeft je oefensessie niet zoveel zin.
Het is belangrijk tijdens het oefenen zeer geconcentreerd te zijn en goed te weten wat je speelt en dat wat je doet ook goed is. Zo ga je beter in je opnemen wat je aan het oefenen bent waardoor het de volgende keer weer mooier zal klinken. Dus plan een moment op de dag waarop je rustig zonder afleiding kunt oefenen.

 

Fout 7: Doorspelen in plaats van oefenen

Vaak hoor ik dat een nummer eenmaal wordt doorgespeeld en soms nog een tweede keer. Maar daarmee houd het dan op. Ik zeg dan altijd dat dat doorspelen is en niet oefenen.
Van voor naar achteren het stuk spelen compleet met foute noten of verkeerde ritmes is geen oefenen. Bij echt oefenen pak je een moeilijk stukje eruit. Vaak zijn dat 1, 2 of 3 maten.
Deze maten ga je dan echt oefenen. Eerst vele malen met de rechterhand herhalen. Dan vele malen met de linkerhand herhalen. En tenslotte met beide handen tegelijk vele malen herhalen. Dit klinkt misschien niet zo leuk maar is wel de oplossing om een stuk er goed in te krijgen. Dat is het echte oefenen.

Dit waren de 7 meest gemaakte beginners fouten bij het pianospelen, doe er je voordeel mee en probeer ze te vermijden.
Onthoud dat fouten maken niet erg is en ook onvermijdelijk. Maar wees je er wel van bewust als je fouten maakt zodat je ze snel kunt herstellen. Fouten maken helpen je om te leren en te groeien.
Raak niet ontmoedigt door fouten die je maakt, ze helpen je vooruit. Zo wordt je steeds beter en zorg ervoor dat je ook zeker blijft genieten van het pianospelen.

Wil jij ook starten met piano leren spelen?
==>>Vraag dan nu meteen de Gratis Pianolessen aan<<==

Heb jij nog andere beginnersfouten die niet in dit artikel staan? Laat het hieronder in de comments even weten?

 

Over de schrijver 

Tanya Tienpont

Tanya is een groot liefhebber van muziek. Graag wil zij met de website LeerPianospelenOnline jou helpen om op een leuke en eenvoudige manier piano te leren spelen.

Laat een reactie achter:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Bedankt Tanya voor de aangeboden suggesties.

    Geduld is een schone zaak en beter als te snel willen leren spelen.

    1. Hey Pieter,

      Daar heb je helemaal gelijk in.
      Succes verder met pianospelen en geniet ervan.

      Groetjes,
      Tanya

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}