Jean Baptiste Lully

1632 - 1687

De Barok

Jean Baptiste Lully werd geboren op 28 november 1632 in Italië, ten tijde van de Barok.
Hij kreeg weinig muzikale opleiding maar leerde echter wel dansen, viool- en gitaar spelen. Daarnaast verdiepte hij zich in de muziek in het algemeen.

Hij werd al jong als manusje van alles en keukenhulp ingezet bij een Gravin in Parijs.
In ruil voor Italiaanse les kreeg hij les van zanger en componist Lambert. Zo leerde hij klavecimbel en viool en mocht hij vaak in de huiskapel meespelen. Ook hoorde hij toen vaak het grote hoforkest spelen en bestudeerde dan heel precies de Franse dansmuziek.

Later studeerde Jean Baptiste muziektheorie en kwam hij terecht in het koninklijke hoforkest.

In 1653, hij was toen 21 jaar, danste hij samen met de koning in het ballet "Ballet de la Nuit".
Enkele weken daarna werd hij aangesteld als hofcomponist. Hij bleef de rest van zijn leven hier in dienst.

Jean Baptiste Lully


Jean Baptiste Lully componeerde veel balletten.
Daarnaast componeerde hij in plaats van rustige dansen die gebruikelijk waren aan het hof, meer levendige dansen zoals het Menuet, de Gavotte en de Bourrée.

Aanvankelijk was Lully niet zo gecharmeerd van de opera in de Franse taal, maar uiteindelijk ging hij overstag en schreef toen vele opera's. Elk jaar wel één.

In de loop der jaren kreeg hij toestemming van de koning om de Academie Royale de Musique op te richten, waar hij zelf directeur van werd. Als directeur van de muziekacademie kreeg hij van de koning bevoegdheid zijn stem te laten gelden in andere theaters . Hij heeft toen zelfs een keer een andere componist laten stoppen met het schrijven van een opera die niet naar de smaak van Lully was. In feite kreeg hij het volledige monopolie in het Franse muziekleven.

Toen Lully 54 jaar was overleed hij na een merkwaardig ongeval.
Tijdens het dirigeren, waarbij vroeger de maat werd aangegeven door met een lange stok op de grond te stampen, stampte hij per ongeluk op zijn voet en raakte één van zijn tenen ernstig gewond. Hij kreeg hier een infectie door en overleed op 22 maart 1687.


Het werk van Jean Baptiste Lully bestaat o.a. uit:

  • Balletten
  • Orkestwerken
  • Lyrische tragedies
  • Toneelmuziek
  • Kerkmuziek
  • Koormuziek