augustus 24, 2015

pianospelen na de vakantie

Nu het tegen het einde van augustus loopt, is voor veel mensen de zomervakantie weer voorbij, vandaar de titel van dit artikel: Pianospelen na de vakantie.
Meerdere weken van vrij zijn van school of werk heeft iedereen op zijn tijd nodig.
Voor kinderen is de zomervakantie meestal langer als voor volwassenen, maar voor iedereen is het een tijd van genieten en ontspannen. Niets hoeft en (bijna) alles mag en kan.

En zo zit ik dan heerlijk in het zonnetje te schrijven aan een nieuw artikel dat bedoeld is voor iedereen die na een zalige vakantie alle dagelijkse dingen weer moet gaan oppakken en ook weer wil starten met pianospelen na de vakantie.

Pianospelen na de vakantie:

Maak er een vast schema van:

Pianospelen na de vakantieEn of dat nou gaat om aan het werk gaan en/of het huishouden doen, de boodschappen, de was doen en de kinderen verzorgen, of dat het gaat om weer naar school gaan met alle mogelijke naschoolse verplichtingen van sporten, zwemles, kinderfeestjes en muzieklessen.
Voor iedereen is het weer een stap die gezet moet worden, waarbij het maken van een vast schema om alles goed gedaan te krijgen heel belangrijk kan zijn.

In dit artikel wil ik je uitleggen wat volgens mij de beste manier is om weer te starten met pianospelen na de vakantie. Deze adviezen zijn voor pianisten die nog niet zo lang pianospelen, les volgen of zichzelf het pianospelen aan leren.

De eerste werk- of schooldag:

Begin met 5 of 10 minuten achter de piano te zitten. Probeer gewoon wat te spelen, een liedje dat je nog kent van voor de vakantie of druk enkele toetsen in en kijk wat er gebeurd.
Gebruik al je vingers en wees er bewust van hoe het voelt om iedere vinger na elkaar in te drukken en dan weer los te laten.
Als je zo even bezig bent probeer dan ook te ontdekken of je wel goed, gemakkelijk en ontspannen zit.

Je pakt het pianospelen weer op, dus doe dat dan ook meteen goed.

Daarna ga je kijken of je de namen van de toetsen nog weet en zeg je de namen van alle zwarte en witte toetsen op.

Als je voor de vakantie ook al met akkoorden hebt gespeeld kun je met rechts een C akkoord spelen.
Tegelijk of gebroken in verschillende omkeringen omhoog en omlaag over de piano.
Daarna doe je ditzelfde met je linkerhand en eventueel als je de smaak al weer te pakken hebt met twee handen tegelijk.

Dit was het dan voor de eerste dag. Ik hoop dat je begrepen hebt dat alles wat hiervoor beschreven staat gedaan wordt zonder een muziekboek voor je, dus alles uit je hoofd.
Puur als hernieuwde kennismaking met het pianospelen, wat weet je nog, wat niet meer en hoe voelt het ook alweer om piano te spelen.

De tweede werk- of schooldag:

Nu pak je één van je muziekboeken en gaat daarin 1 of 2 pagina’s terug vanaf het nummer waar je was gebleven voor de vakantie.
Voordat je gaat proberen of je het nog kunt spelen, ga je eerst de namen van de noten oplezen. Zowel van de rechterhand als de linkerhand.
Als je hierbij tot de ontdekking komt dat je de namen van de noten eigenlijk niet echt goed meer weet of misschien nooit echt goed hebt kunnen benoemen en je zou wel wat extra daarmee willen oefenen kun je eens kijken bij mijn studeer tips over het oefenen met noten namen wellicht helpen deze tips je weer verder. 

Na het oplezen van de noten ga je de nummers uit het muziekboek proberen te spelen. Lukt dit nog niet zo goed dan herhaal je ze enkele malen, maar gaat het wel goed dan ga je naar het nummer waar je was gebleven en gaat daarmee aan de slag.

De derde werk- of schooldag:

Nu ben je al weer aardig gewend aan het pianospelen, de toetsen en de noten en kun je met al je boeken of nummers aan de slag gaan. Dit doe je dan zolang als je dat voor de vakantie ook deed; 15, 20 of 30 minuten.

Dit vind ik een hele goede en fijne manier om weer te starten met pianospelen na de vakantie. Bouw het rustig op en begin met de basis elementen: namen van de toetsen, notennamen, vingeroefeningen e.d.

Nu ben ik benieuwd hoe jij gewoonlijk het pianospelen na een lange vakantie weer oppakt. En wat voor jou goed werkt om er weer in te komen. Ik hoop dat je dat hieronder wilt delen zodat de andere lezers er ook nog iets extra’s  van kunnen leren.

 

Over de schrijver 

Tanya Tienpont

Tanya is een groot liefhebber van muziek. Graag wil zij met de website LeerPianospelenOnline jou helpen om op een leuke en eenvoudige manier piano te leren spelen.

Laat een reactie achter:

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}