oktober 6, 2023

Wiegenlied van Brahms

Het Wiegenlied van Brahms is een muziekstuk dat je vast wel kent, maar wellicht zegt de naam “Lullaby” van Johannes Brahms je meer. Twee namen voor hetzelfde mooie nummer. Johannes Brahms leefde van 1833 tot 1897 in de tijd van de Romantiek en werd geboren in Hamburg.

Het verhaal achter het Wiegenlied is net zo betoverend als de muziek zelf. In 1868 componeerde Johannes Brahms dit stuk als een geschenk voor zijn vriendin Bertha Faber, die net moeder was geworden. Het was zijn manier om haar en haar pasgeboren zoontje te verwelkomen in de wereld. De tederheid en liefde die in deze muziek te horen zijn, zijn onmiskenbaar.

Wat dit Wiegenlied nog specialer maakt, is het feit dat Brahms er bijna 20 jaar aan heeft gewerkt voordat hij het publiceerde. Brahms was een ware perfectionist, en hij wilde ervoor zorgen dat elk akkoord, elke noot en elke passage precies juist waren. Het resultaat is een stuk muziek dat tijdloos is en de harten van luisteraars over de hele wereld blijft veroveren.

Het Wiegenlied van Brahms als piano tutorial

Daar het wiegenlied zo’n geliefd muziekstuk is leek het me leuk om hier een eenvoudige bewerking voor de piano van te maken en jou de mogelijkheid te geven om deze bewerking via een tutorial te gaan leren spelen.

In de onderstaande video laat ik je eerst het stuk in zijn geheel horen en daarna leer ik het je in stukjes aan.
Wanneer je noten kunt lezen kun je de bladmuziek van de bewerking downloaden en uitprinten zodat je deze bij je piano kunt gebruiken.
Maar kun je (nog) geen noten lezen, geen nood want in deze tutorial laat ik je ook zien hoe je de song kunt gaan leren spelen zonder de bladmuziek.

==> Klik hier voor de PDF met de bladmuziek van het Wiegenlied van Brahms <==

Het wiegenlied staat in de toonsoort van C geschreven, wat betekent dat er geen kruisen of mollen in voorkomen en je dus alleen de witte toetsen van de piano hoeft te gebruiken. Verder is het geschreven in een 3-kwarts maatsoort. Dat betekent 3 tellen in iedere maat en in de video hoor je mij dan ook steeds 1 ne 2 je 3 je hardop meetellen. Iedere tel wordt in twee stukjes verdeeld omdat er ook diverse achtste noten in voorkomen. Achtste noten zijn noten met een vlaggetje aan de stok en die duren een halve tel.

Veel plezier met het (leren) spelen van het Wiegenlied van Brahms.

Laat je even weten of jij dit een mooi nummer vindt? En of je het ook gaat spelen?

 

 

Over de schrijver 

Tanya Tienpont

Tanya is een groot liefhebber van muziek. Graag wil zij met de website LeerPianospelenOnline jou helpen om op een leuke en eenvoudige manier piano te leren spelen.

Laat een reactie achter:

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}