februari 13, 2014

studeertips

Ben jij een beginnende pianoleerling of speel je al langere tijd op je instrument? In beide gevallen zul je veel baat hebben bij onderstaande 7 studeertips voor het goed leren pianospelen. Bij sommige tips zul je denken “Ja dat wist ik wel”, maar bij andere tips denk je misschien “He wat een goed idee, daar had ik nog niet aan gedacht”. Ik wens je alvast veel plezier bij het lezen van deze tips en voor daarna, veel succes bij het toepassen van de tips.

Studeertips 1: Piano in het zicht

Zorg ervoor dat je instrument in het zicht staat en niet ergens in een aparte kamer waar je bijna de hele dag niet komt. Bovendien moet hij gebruiksklaar zijn, dus met de klep open en je boeken op de lessenaar. Als je eerst alles moet pakken en klaarzetten zul je veel minder snel gaan studeren.

Studeertips 2: Zorg ervoor dat je goed zit

Neem een pianokruk en geen eettafel stoel. Zet de kruk in het midden van de piano zodat je alle toetsen kunt bereiken zonder te gaan schuiven op je kruk. Daarna zorg je ervoor dat de kruk op de juiste hoogte staat. Je onderarmen moeten ongeveer horizontaal aan de toetsen staan. Houd je schouders laag, je rug recht en zorg dat je lekker en ontspannen zit.

 

Studeertip 3: Oefen met regelmaat

Het is van belang om heel regelmatig te oefenen. Niet een keer in de week, maar liever vier keer of nog beter iedere dag. Daarnaast kun je beter tweemaal wat korter spelen dan eenmaal extra lang. Probeer een vast tijdstip op de dag te kiezen waarop je gaat oefenen zodat het een vast patroon in je dagindeling wordt.

Studeertip 4: Begin in een langzaam tempo

7 studeertips voor de pianoIeder nieuw stuk dat je gaat spelen begin je in een langzaam tempo. Als je te snel gaat zul je veel fouten maken, of in de noten of in het ritme of in allebei. Fouten die je vanaf het begin speelt zijn al snel in je geheugen opgeslagen en daardoor vaak lastig om te wijzigen. Bij langzaam studeren leer je het stuk uiteindelijk sneller foutloos te spelen.

 

Studeertip 5: Begin met handen apart te oefenen

Het is handig om een nieuw stuk eerst met handen apart te oefenen. Dus eerst met rechts dan met links en als je beide handen apart kunt spelen dan pas met handen samen. Het is niet handig om het hele stuk achter elkaar op deze manier door te nemen, maar begin bijvoorbeeld met de eerste en tweede regel. Pas als je deze twee regels handen apart en daarna handen samen hebt doorgenomen, kun je op dezelfde wijze met de derde en vierde regel aan aan de slag.

Studeertip 6: Hardop meetellen

Tijdens het oefenen werkt het goed om hardop mee te tellen. Soms heb je wel een vermoeden hoe een stuk moet gaan klinken, maar je moet het eerst zeker weten. Pas als je het stuk ritmisch goed kunt spelen kun je stoppen met hardop tellen. Ik adviseer je om hardop te tellen en niet in jezelf omdat je dan sneller geneigd bent je tempo aan te passen aan de tijd die je nodig hebt om de juiste noten te vinden.

Studeertip 7: Gebruik de juiste vingerzetting

Zorg ervoor dat je bij het instuderen precies bent met de vingerzetting, zodat je iedere keer dezelfde vingerzetting gebruikt. Als je vandaag die noot met een tweede vinger speelt en morgen diezelfde noot met een derde vinger zul je nooit goed onthouden wat je op welk moment moet spelen. De juiste vingerzetting zorgt er dus voor dat je een stuk uiteindelijk vanzelf goed gaat spelen.

Lijkt het je na het lezen van deze 7 studeertips leuk om ook zelf aan de slag te gaan met het leren pianospelen?
Schrijf je dan nu meteen in voor de gratis pianolessen van LeerPianospelenOnline.

2 Gratis lessen Pianospelen met bladmuziek

 

Dit waren de 7 tips om goed te studeren. Ik ben benieuwd of deze tips bruikbaar voor je zijn en of je misschien zelf nog andere nuttige tips hebt die je hieronder in het commentaarveld zou willen delen.

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Over de schrijver 

Tanya Tienpont

Tanya is een groot liefhebber van muziek. Graag wil zij met de website LeerPianospelenOnline jou helpen om op een leuke en eenvoudige manier piano te leren spelen.

Laat een reactie achter:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. 'Hardop meetellen'  is voor mij de belangrijkste tip! Wanneer je zacht mee gaat tellen (wat ik eerst deed) ben je snel geneigd om het tempo te veranderen. Wanneer je hard op meetelt wordt de kans dat je te langzaam of te snel speelt grote malen kleiner. Deze tip heeft mij heel goed geholpen en maakt pianostukken oefenen makkelijker! 

  2. Ha Annelien, wat goed om te horen dat de studietip over hardop meetellen, jou echt geholpen heeft met het piano spelen. Ik kan het wel mooi vertellen maar door het toe te passen kom je er achter dat het echt werkt, en dat heb jij nu gedaan. Ik wens je veel succes en plezier bij het pianospelen en bij het toepassen van de andere tips.

  3. Alle tips zijn natuurlijk juist en eigenlijk vanzelfsprekend. Dit gezegd hebbend wil ik toch wel benadrukken dat ik het heel goed vind dat al deze tips nog eens op een rijtje gezet worden. Wat mijzelf betreft kan ik zeggen dat ik blij ben erop gewezen te zijn om in een langzaam tempo te beginnen. Ik doe dit nu veel meer dan voorheen, hoewel ik dat inwendig natuurlijk best wist. Toch deed ik dat onvoldoende. Hetzelfde geldt voor de aanwijzing om linker en rechter hand apart te oefenen en extra aandacht te geven aan moeilijke passages, deze eerst in te oefenen en daarna samen met wat ervoor staat en wat daarna komt. Vooral deze tip pas ik consequent toe en ik heb er echt baat bij.
    Los van het bovenstaande: Ik vind je cursus echt heel erg goed en ik ben er heel erg tevreden over. De geleidelijk opbouw van een en ander waardeer ik bijzonder.

    1. Hartelijk dank voor je reactie B. Visser en wat goed om te lezen dat je de diverse tips ook daadwerkelijk toepast. En natuurlijk dat je ervaart dat ze ook echt werken.
      Want dat is natuurlijk de bedoeling, de tips lezen, toepassen en weer verder komen met je pianospelen.

      Dank je wel voor je compliment voor de cursus “Pianospelen Pianoforte 1”.
      Fijn om te horen dat de cursus werkt, dat de opbouw goed is en je er zeer tevreden over bent. Daar ben ik erg blij mee.

      Verder wens ik je heel veel succes en vooral veel plezier met het pianospelen.
      Vriendelijke groeten,
      Tanya

  4. Eigenlijk zijn alle tips bruikbaar. Voor mij zijn de volgende drie tips zeer waardevol gebleken: Vanuit de cursus Pianoforte 1, (1) oa de tip ‘kijk niet te veel naar je handen’, (2) ‘vingers in dezelfde positie houden (ter voorkoming van herpositionering en het ‘plaatsje’ kwijt zijn) en (3) ‘oefenen met regelmaat’.
    Met behulp van bovengenoemde tips heb ik veel meer progressie gemaakt tijdens het oefenen van de muziek van pianoforte 1. Overigens, Pianoforte is een fijne en goed te volgen cursus, top!

    1. Dank je wel Ton Reijman voor je reactie.
      Wat fijn om te horen dat de studeer tips je goed helpen bij het piano spelen.

      Het regelmatig oefenen is inderdaad een zeer waardevolle tip gebleken.
      Er zijn nogal wat mensen die veronderstellen dat het ook goed is om in het weekend een heel uur te spelen en de rest van de week niet meer vanwege tijdgebrek.
      Maar je kunt beter iedere dag 10 minuten spelen daar kom je veel verder mee.
      Natuurlijk is het fijn om in het weekend een uur te kunnen spelen, maar dat betekent niet dat je de andere dagen dan kunt overslaan. Het regelmatig herhalen is juist de truc.
      En ook al zijn de weekdagen vaak vol gepland, 10 minuten moet er toch nog wel ergens over zijn.

      Super dat de cursus PianoForte 1 aan je verwachtingen voldoet.
      Heel veel succes er verder mee en natuurlijk veel plezier met pianospelen.

      Vriendelijke groeten,
      Tanya

  5. Hardop meetellen werkt voor mij goed. Ook zeker zijn van de juiste vingerzetting. Langzaam beginnen is een heel goede tip, waar ik mezelf steeds aan moet herinneren. Ben erg geneigd meteen al te snel te willen. Dat is frustrerend. Dank je wel Tanya!

    1. Beste Mary Jane, hartelijk dank voor je leuke reactie en graag gedaan.
      Wat goed om te horen dat 3 van de 7 tips voor jou sowieso goed werken.

      Hardop meetellen blijkt voor bijna iedereen de oplossing om een stukje goed te kunnen spelen. In het begin wil spelen en hardop tellen nog wel eens lastig zijn, maar als je dat eenmaal kan dan zul je merken dat het pianospelen veel beter gaat.

      En dan langzaam beginnen, hoeveel mensen er niet het liefst meteen vanaf het begin tempo in brengen, daar sta ik steeds weer van te kijken. Logisch dat het dan niet goed lukt en je frustreerd, dus dwing jezelf inderdaad om langzaam te spelen en langzaam te blijven spelen. Gebruik desnoods een metronoom om je rustige tempo vast te houden.

      Heel veel succes en plezier met het pianospelen en graag hoor ik nog verder van je hoe het gaat.
      Vriendelijke groeten,
      Tanya

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}