februari 11, 2014

metronoom

Als ik je vraag of de metronoom ook jouw studievriend is, moet je natuurlijk wel weten wat een metronoom is. Ik zal je dat hier proberen uit te leggen.

Een metronoom is een apparaat dat in een regelmatig tempo tikken geeft. Het tempo waarin je die tikken hoort kun je zelf aanpassen van heel langzaam tot super snel. Vaak staat het ook aangegeven boven een muziekstuk met Italiaanse termen zoals: Adagio, Lento, Allegro of Presto, of het wordt als volgt aangegeven met een getal:  ♩= 66  Dit betekent dan dat er op iedere tik een kwart noot (een noot van 1 tel) moet komen.
Ook kan het voorkomen dat je het volgende ziet: M.M. = 66  M.M. is de afkorting van Maelzels Metronoom. Meneer Maelzels was namelijk de uitvinder van de metronoom rond 1820.

Je kunt de metronoom gebruiken om te kijken of je het stuk in het juiste tempo speelt, maar je kunt hem ook gebruiken als studiehulp ofwel studievriend. Om ervoor te zorgen dat je een stuk goed doorspeelt en overal in hetzelfde tempo dus zonder haperingen. En natuurlijk is het een goede hulp bij het instuderen van lastige ritmische figuren. Door vaak met de metronoom te oefenen ontwikkel je ook je eigen ritmegevoel waar je bij het spelen van volgende stukken weer baat bij hebt.

 

Er zijn drie soorten metronomen. Een mechanische, een elektronische en een App.

 

De mechanische metronoom:

metronoomDe mechanische metronoom bestaat al vele jaren en deze kun je met een draaiknop aan de zijkant opwinden. Verder zit er meestal ook aan de zijkant een schuif waar 2,3,4 en 6 bij staat. Hiermee kun je ervoor zorgen dat je op de eerste tel van iedere maat een belletje hoort. Speel je in een driekwarts maat dan zet je de schuif op een 3, speel je in een zesachtste maat dan zet je de schuif op een 6. Als je dan aan het spelen bent en je hoort het belletje dan moet je op de eerste tel van een maat zijn, zo niet dan ben je in de maat ervoor in de fout gegaan. Op de slinger van de metronoom zit een gewichtje dat je omhoog en omlaag kunt schuiven. Achter de slinger staan de Italiaanse termen en de getallen van 40 tot en met 200. Als je heel langzaam wilt spelen zet je het gewichtje op 40 en wil je ongelofelijk snel spelen dan zet je het gewichtje op 200.

 

De electronische metronoom:

Bij de elektronische metronoom heb je meer mogelijkheden. Natuurlijk kun je ook de verschillende metronoommaatsoorten instellen zodat je steeds op een eerste tel een accentje hoort. Je kunt de snelheid van de tikken instellen maar daarnaast ook enkele ritmische figuren. Zoals twee achtste noten of vier zestiende noten of een triool of het zogenaamde hop-figuur. De meeste elektronische metronomen zijn ook direct een stemapparaat.

 

Een App als metronoom:

Tegenwoordig zijn er ook metronomen voor je computer, tablet of mobiel. Deze kun je downloaden en zijn vaak gratis.
De metronoom app die ik op mijn mobiele telefoon en tablet gebruik heet: Pro Metronome.
Je hebt hier een gratis versie en een betaalde versie van.
Ik gebruik zelf de gratis versie en kan daarmee goed werken.

In de video hieronder laat ik je zien hoe de app werkt, welke mogelijkheden de app allemaal heeft en welke instellingen je heel gemakkelijk kunt maken.

Begin in een langzaam tempo:

Als je een stuk begint met de metronoom dan stel je deze in op een laag tempo. Als je bij het doorspelen van het stuk steeds fouten maakt dan is je tempo te hoog. Zet de metronoom dan een stuk lager zodat je wel foutloos kunt doorspelen. Moeilijke gedeeltes pak je eruit en deze ga je apart oefenen, eerst handen apart en daarna samen. Steeds weer overnieuw net zo lang tot je het ritmische figuur en de noten kent. Daarbij is het belangrijk om het moeilijke deel niet slechts eenmaal foutloos te spelen maar meerdere malen achter elkaar. Pas dan kun je zeggen dat je het kent. Als je het stuk zo in een laag tempo foutloos kunt spelen, kun je de metronoom steeds een stukje hoger zetten.

Je kunt nu het stuk in een strak ritme spelen, maar vergeet daarnaast nooit dat het om de muziek gaat, het gevoel dat je erin legt en de emotie die het teweeg brengt. De metronoom is perfect om als studievriend te gebruiken en lastige ritmische figuren mee onder de knie te krijgen, maar je moet ook je eigen gevoel in de muziek kunnen leggen om een stuk mooi af te werken. En dit kan natuurlijk niet als de metronoom aanstaat. Dus voor je studie gebruik je de metronoom en voor de afwerking je hart en gevoel.

Sommige mensen vinden het geweldig om met de metronoom te studeren en kunnen eigenlijk niet zonder. Anderen gebruiken hem voor de moeilijke ritmische figuren maar zetten hem zo snel mogelijk weer uit. Ze worden gestrest en krijgen een opgejaagd gevoel van het constante getik. Ze gebruiken hem uit pure noodzaak maar liever niet.

 

En hoe zit het bij jou, studeer jij graag met de metronoom of juist liever niet? 

 

 

 

Over de schrijver 

Tanya Tienpont

Tanya is een groot liefhebber van muziek. Graag wil zij met de website LeerPianospelenOnline jou helpen om op een leuke en eenvoudige manier piano te leren spelen.

Laat een reactie achter:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Ik had nog nooit van een metronoom gehoord. Ik heb zeker wat aan de informatie. Vooral het in delen leren spelen van een liedje. Ik ging wel eerst met de rechter hand en daarna met linker hand en dan samen een liedje leren spelen. Maar toch gaat het me gauw te snel als ik met beide handen tegelijk speel. Ik ben weer terug gegaan naar les 5 en probeer nu elke week een les verder te komen. Ik oefen inderdaad 4 x per week. Zoveel vaker lukt me niet.
  Ik geniet wel van de rust die het spelen me geeft.
  Mijn doel is dat ik op den duur samen met mijn man wat muziek kan maken. Hij speelt op een Steierische harmonika.
  Misschien niet direct zo passen bij een orgel maar toch…

  1. Dank je wel voor je reactie Annie,

   Fijn dat het artikel en de studeer tips je weer verder hebben geholpen bij het pianospelen.
   4x per week oefenen is super en zal zeker resultaten opleveren.
   En als je straks met je man samen kunt spelen wat heerlijk zal dat zijn. En wat maakt het dan uit met welke instrumenten jullie dan samen spelen? Het genoegen en de ontspanning die jullie daar uit halen lijken mij veel belangrijker.
   Veel succes en plezier.

   Vriendelijke groeten,
   Tanya

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}