mei 12, 2023

Beginners piano kiezen

Als je wilt gaan beginnen met piano leren spelen kan een beginners piano kiezen een lastig punt zijn. Wordt het een piano of een keyboard? En al die verschillende modellen, functies en prijsklassen maken het er ook niet makkelijker op. Maar maak je geen zorgen, want ik ga je in dit blog helpen bij het maken van een keuze voor de juiste piano of keyboard.

 

Wordt het een piano, digitale piano of keyboard?

Het antwoord hangt af van je budget, de ruimte en wat je met het pianospelen wilt gaan doen.
Een akoestische piano heeft een volle en mooie klank en biedt een geweldige speelervaring, maar is ook flink aan de prijs en zeer zwaar.

Keyboards daarentegen zijn veel lichter, draagbaar en een stuk goedkoper, maar sommige keyboards hebben echt een vreselijke klank.
Als je serieus met het pianospelen wilt beginnen en je hebt er de ruimte en het budget voor, dan is een akoestische piano de beste oplossing. Maar als je niet zoveel ruimte en minder budget hebt, dan is een keyboard een goede optie om mee te beginnen.

 

Beginners piano kiezen: een Akoestische piano

Bij het kopen van een akoestische (echte) piano is het belangrijk om rekening te houden met de volgende punten:

1 – De grootte en het gewicht:

Een akoestische piano is erg zwaar en neemt behoorlijk wat ruimte in beslag.
Zorg voor een mooie plek op de beneden verdieping (dus niet boven) en het liefst niet direct naast een radiator of open haard. Zorg er dan ook voor dat er in de ruimte waar de piano komt te staan voldoende ruimte is om te draaien en manoeuvreren om de piano op de gewenste plek te kunnen krijgen.
Wanneer je een piano in een piano zaak koopt zullen zij er voor zorgen dat hij zonder beschadigingen op de juiste plek komt te staan. Koop je een tweedehands piano van een particulier wees je er dan van bewust dat je voldoende hulp inschakelt om de piano te vervoeren.

2 – Stemming:

Een akoestische piano zal gemiddeld tweemaal per jaar gestemd moeten worden door een  goede pianostemmer. Bedenk dat dit tweemaal per jaar een extra uitgave betekent.
Het stemmen is nodig om de piano zuiver te houden en mooi te laten klinken.

Wanneer de piano op zijn plek staat zou ik je willen adviseren om hem eerst zo’n 2 maanden aan de nieuwe omgevings temperatuur te laten wennen. En pas na die 2 maanden een eerste stembeurt te regelen. Doe je dat eerder of zelfs vrijwel direct na plaatsing dan is dat zonde van je geld omdat de piano al snel weer zal ontstemmen.

3 – Prijs:

Zoals gezegd kost een akoestische piano veel geld. Veel piano zaken verkopen ook tweedehands piano’s die over het algemeen net zo goed zijn en nog enige tijd garantie hebben.
Uiteraard kun je ook via een particulier een mooie en goede tweedehands piano kopen, maar er is dan ook altijd een mogelijkheid van een miskoop. Aan jou de keus.

4 – Merk en model:

Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn er vele verschillende merken en modellen piano’s verkrijgbaar zoals: Schimmel, Steinway, Yamaha, Bechstein, Kawai.
Met ieder merk zijn eigen prijsklasse en klank.
Als je nog geen idee hebt voor welk merk je wilt gaan zou mijn advies zijn om een piano zaak uit te zoeken waar ze meerdere merken zowel nieuw als tweedehands verkopen. Ga zelf achter de piano’s zitten en voel of je prettig zit en hoe of de toetsen aanslaan. Er zijn namelijk piano’s met een zwaardere aanslag en met een lichtere aanslag.
Eventueel vraag je de verkoper op meerdere modellen te spelen zodat jij goed kunt horen of de klank van de piano je aanstaat of niet. Want uiteraard zullen het model, de kleur en de prijs aspecten zijn waar je op gaat letten, maar vergeet ook vooral de klank niet, want deze is minstens zo belangrijk.

 

beginners piano kiezenEen Digitale piano

Tussen de akoestische piano en het keyboard in zit nog de Digitale piano.
Een digitale piano heeft ook stroom nodig net als het keyboard, hoeft niet gestemd te worden en is over het algemeen minder zwaar als een akoestische piano.
De wat duurdere digitale piano’s van tegenwoordig zijn zo goed gemaakt dat er vaak geen verschil in klank is te horen tussen een echte piano en een digitale piano.
Een digitale piano heeft gewogen toetsen, is duurder als een keyboard maar een stuk goedkoper als een akoestische piano.
En ook bij een digitale piano kun je met een koptelefoon spelen en zo niemand lastig vallen als je aan het spelen bent.

 

Beginners piano kiezen: een Keyboard

Als je besloten hebt voor een keyboard te gaan zijn de volgende punten belangrijk om in de gaten te houden.

1 – Toetsen:

Zorg ervoor dat de toetsen van het keyboard net zo groot/breed zijn als de toetsen van een akoestische piano. Dan kun je later altijd zonder problemen overstappen naar een “echte” piano.
Een akoestische piano heeft in totaal 88 toetsen, de meeste keyboards 66. Met deze 66 toetsen kom je echter een heel eind maar uiteraard kun je ook voor een iets luxer keyboard gaan dat net als de piano 88 toetsen heeft.
Ook kun je overwegen om te zoeken naar een keyboard met zogenaamde “gewogen” toetsen. Dat wil zeggen dat je de pianotoets echt moet indrukken om er geluid uit te krijgen. Veel beginners keyboards hebben dit niet en geven al geluid als je de toets maar amper aanraakt.

2 – Aanslaggevoeligheid:

Met aanslaggevoeligheid wordt bedoeld dat je met het zachter of sterker indrukken van de toetsen het keyboard zachter of sterker kan laten klinken. Het zou wel prettig zijn als je keyboard deze functie erbij heeft zodat je na enige tijd oefenen ook dynamiek (zachter en harder spelen) kunt gaan toepassen.

3 – Koptelefoonaansluiting:

Een keyboard is een electronisch instrument dat je harder of zachter kunt zetten met de volumeknop. Een groot voordeel van een keyboard is dat je door het gebruik van een koptelefoon niemand in je omgeving lastig valt met jouw muziek.
Het is dan ook aan te raden om te kijken of het keyboard een koptelefoon aansluiting heeft, en koop er (als de financiën het toelaten natuurlijk) ook meteen een goede koptelefoon bij.

4 – Merk en model:

Ook bij de keyboards heb je vele verschillende merken en modellen. Van hele, echte beginners keyboards tot zeer professionele keyboards.
Wat merken betreft zijn de bekendste: Yamaha, Roland, Casio en Korg.
En ook hierin heb je vele prijsklassen.

5 – Extra toebehoren:

Wanneer je dan een bepaald keyboard hebt uitgezocht en gaat kopen denk dan ook even aan de volgende mogelijke extra aankopen.

– een standaard om je keyboard op te zetten (als je steeds je keyboard uit de doos moet halen en op de tafel of het bureau moet leggen voordat je kunt gaan oefenen zul je dit minder vaak gaan doen).
– een koptelefoon zodat je familieleden geen last van je hebben als je gaat oefenen.
– een goede en stevige kruk om op te zitten. Een eettafel stoel of bureau stoel hebben vaak leuningen die je in de weg gaan zitten.

 

Conclusie:

De beste beginners piano kiezen is voor de één zo gebeurt en voor de ander een heel uitzoek werk. Ga je voor een keyboard, piano of digitale piano die je net in een advertentie voorbij ziet komen, prima dan ben je zo klaar. Maar je kunt er ook een paar uurtjes voor uittrekken en je in de winkel goed laten voorlichten en alle hierboven besproken punten bekijken en genieten van het uitzoeken van het instrument dat bij jou past.
Ik wens je in ieder geval veel plezier met het kiezen van je piano of keyboard en voor later veel succes met het leren bespelen van de piano!

En wil jij nu na het lezen van dit blog meteen starten met de
2 Gratis Online Pianolessen?
Klik dan op de afbeelding hieronder en start direct!

 

 

Laat je hieronder even weten of dit artikel je heeft geholpen bij het maken van de juiste keuze?

 

 

Over de schrijver 

Tanya Tienpont

Tanya is een groot liefhebber van muziek. Graag wil zij met de website LeerPianospelenOnline jou helpen om op een leuke en eenvoudige manier piano te leren spelen.

Laat een reactie achter:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Hallo Tanya
  Bedankt voor je bijdrage aan verstandig een piano kopen.
  Zelf heb ik na onderzoek op internet en reviews en het bezoeken
  van pianometropool in Den Haag de keus laten vallen op
  een Roland digitale piano, de FP 90x. Een prachtig instrument
  met een prachtige klank.
  Met vriendelijke groeten
  Pieter van Oosten.

  1. Hallo Pieter,

   Fijn dat je zo'n mooi en goed passend instrument hebt gevonden.
   Geniet ervan tijdens het pianospelen.

   Groetjes,
   Tanya

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}