juli 14, 2023

Piano leren spelen voor absolute beginners

Of je nu al jarenlang droomt van van het leren bespelen van de piano of net begint met deze reis, dit artikel is speciaal voor jou geschreven. Ik wil je met dit artikel “Piano leren spelen voor absolute beginners” inspireren en begeleiden terwijl je de eerste stappen zet op het pad van het piano leren spelen.

Of je nu hoopt om uiteindelijk prachtige melodieën te spelen, je favoriete liedjes te begeleiden of gewoon te genieten van de geweldige klanken die uit je instrument komen, de piano heeft de kracht om je diep te raken en vreugde en ontspanning in je leven te brengen.

Misschien voel je je een beetje overweldigd zo aan het begin van je pianoreis. Misschien vraag je je af hoe je moet beginnen, wat de juiste speeltechniek is en hoe je al die noten op de bladmuziek moet lezen. Maar maak je geen zorgen, ik ga je hierbij helpen.

Ik ga je stap voor stap begeleiden door de basisbeginselen van het pianospelen. Ik laat je kennismaken met het instrument zelf, help je bij het begrijpen van het noten lezen en hoe je je allereerste eenvoudige melodie kunt spelen. Het maakt niet uit of je nog nooit een noot gespeeld hebt of al een beetje bekend bent met het pianospelen, ik kan je als beginner altijd helpen.

Het allerbelangrijkste is dat je plezier hebt in het pianospelen. Piano spelen is niet alleen een uitlaatklep, maar het kan ook rust en ontspanning brengen te midden van de drukte van het dagelijks leven. Tijdens het pianospelen kun je even alles om je heen vergeten.

Dus laten we beginnen aan dit avontuur. Bereid je voor op een boeiende reis vol ontdekkingen, uitdagingen en voldoening. Of je nu een paar minuten per dag kunt besteden aan het oefenen of meerdere uren achter je piano doorbrengt, ik sta klaar om je te helpen en te begeleiden.

 

De basisbeginselen van het pianospelen

Bij het piano leren spelen voor absolute beginners, is het belangrijk om vertrouwd te raken met het instrument zelf. Vandaar dat ik je nu wat wil vertellen over het instrument zelf.

De Pianotoetsen:

De piano is een mooi instrument met een geweldige klank en vele mogelijkheden.
Het heeft 88 toetsen in totaal, bestaande uit witte en zwarte toetsen. De witte toetsen zijn de toetsen waar je mee gaat beginnen als je met het pianospelen gaat starten. Later ga je ook de zwarte toetsen gebruiken, deze verhogen of verlagen de tonen van de witte toetsen. Als je geïnteresseerd bent om nu al meteen de namen van de pianotoetsen te weten kun je dat hier lezen: Hoe heten de pianotoetsen.

piano leren spelen voor absolute beginners

De pianopedalen:

Naast de toetsen heeft de piano ook pedalen. De piano’s van tegenwoordig hebben 3 pedalen, de oudere piano’s hebben 2 pedalen.
Als je op jouw piano 3 pedalen hebt dan is het middelste pedaal het studiepedaal. Als je deze indrukt kun je deze iets opzij schuiven zodat hij vast zit en wordt het geluid van je piano gedempt. Handig als je wilt oefenen als het al wat later op de avond is bijvoorbeeld.

Het rechter pedaal wordt het meeste gebruikt en heet het sustain pedaal. Als je hier op drukt met je rechtervoet wordt de klank aangehouden net zolang als jij het pedaal indrukt. Dit pedaal zul je na verloop van tijd het meeste gaan gebruiken.

De juiste zithouding en handhouding:

Een goede zithouding en hand/arm houding zijn zeer belangrijk bij het pianospelen. Ga zitten op een echte pianokruk en zorg ervoor dat je stevig zit met je voeten plat op de grond. Je rug recht en je schouders ontspannen.

Pianospelen doe je met de topjes van je vingers en niet met platte vingers. Dus hou je vingers licht gebogen en zorg ervoor dat je tijdens het spelen ontspannen alleen je vingers beweegt en niet je hele hand mee laat doen. Als je het prettig vindt kun je de zit- en handhouding goed  in een video bekijken: De zit- en handhouding bij het pianospelen.

 

Kennismaken met bladmuziek bij Piano leren spelen voor absolute beginners

Nu je een beetje vertrouwd bent met de piano wordt het tijd om je te verdiepen in de wereld van de bladmuziek.
Bladmuziek is de universele taal waarmee muzikanten communiceren en hun muziek op papier vastleggen. Tegenwoordig gebeurd dat met allerlei digitale programma’s maar vroeger werd iedere muzieknoot met een pen op papier gezet.

Notenbalk en noten:

Muzieknoten zijn figuren die op een notenbalk zijn geschreven. Een notenbalk bestaat uit 5 horizontale lijnen. Aan de plek op de notenbalk kun je zien hoe een noot heet. Als je eenmaal bezig bent met noten lezen ga je bepaalde plekken op de notenbalk herkennen en weet je die noten meteen te benoemen.

Notenwaarden:

Ik vertelde je net dat je aan de plek op de notenbalk kunt zien hoe de noot heet. Maar aan de vorm van de noot kun je zien hoe lang een noot duurt.
We kennen de volgende noten waarden: Hele noot, halve noot, kwart noot, achtste noot en nog meer variaties.

Rusten:

Verder zijn er ook rusten die aangeven op welke plekken je even niet moet spelen, waar er dus rust is. Deze rusten heten net zo als de noten en duren ook net zo lang. Hele rust, halve rust, kwart rust en achtste rust.

Muzieksleutels:

Piano leren spelen voor absolute beginnersVooraan de notenbalk staan mooie figuren, dit noemen we de muzieksleutels.
Bij het pianospelen gebruiken we voor de rechterhand een andere muzieksleutel als voor de linkerhand.

De rechterhand bespeelt de rechterkant van de pianotoetsen, dit zijn de hogere noten. Met de rechterhand speel je ook altijd de melodie.
De linkerhand bespeelt de linkerkant van de pianotoetsen, dit zijn de lagere noten. Meestal zorgt de linkerhand voor de begeleidingen.

Voor de rechterhand is dit de Vioolsleutel of G-sleutel. Voor de linkerhand hebben we de Bassleutel of F-sleutel.

 

Beginnen met het pianospelen

De namen van de pianotoetsen:

Om te beginnen is het handig om te weten hoe de verschillende pianotoetsen heten. Gelukkig is dit makkelijker als dat je nu waarschijnlijk denkt.
In de muziek worden namelijk maar 7 verschillende tonen als basis gebruikt. Dit zijn de eerste 7 letters uit het alfabet: A B C D E F en G
Ik geef je hier meer duidelijke uitleg over op de volgende pagina’s: De namen van de witte toetsen en De namen van de zwarte toetsen.

 

Studeer Tips

Oefen met regelmaat:

Wanneer je begint met oefenen is het belangrijk om dit met regelmaat te doen.
Plan iedere dag 5 of 10 minuten in om even piano te spelen. Je zult merken dat je hierdoor meer feeling met de toetsen gaat krijgen en je al wat vertrouwder wordt met het pianospelen.
Eén of tweemaal per week oefenen is echt te weinig.

Oefen met de handen apart:

Een oefening meteen starten met beide handen tegelijk is niet slim. Begin altijd met de handen apart. Dan kun je die hand alle aandacht geven voor wat betreft de juiste noten, de juiste vingers en de juiste lengte van de noten.

Start altijd langzaam:

Verder is het belangrijk om heel rustig te beginnen. Ik weet dat veel mensen altijd meteen graag snel gaan spelen, maar weet dat je dan veel fouten gaat maken.
Als je rustig begint kun je goed overzien wat er aankomt en ervoor zorgen dat je precies speelt wat de bedoeling is. En als het dan rustig lukt, kun je daarna best iets sneller proberen te spelen.

Ik heb nog veel meer studeer tips voor je verzameld die je hier kunt lezen en bekijken: Studeer Tips

Vergeet niet dat piano leren spelen een proces is dat tijd nodig heeft en veel oefenen met veel herhalen. Geef jezelf dan ook die tijd en geniet van wat je al kan. Blijf oefenen en je zult merken dat je steeds een stapje verder komt.

 

Motivatie en doorzettingsvermogen

Als beginner zul je ongetwijfeld uitdagingen tegenkomen, probeer deze uitdagingen positief te benaderen en er weer van te leren.

Doelen stellen:

Ook al ben je nog maar een beginner wat pianospelen betreft toch werkt het goed om voor jezelf doelen te stellen. Maar maak deze doelen wel haalbaar.

Bijvoorbeeld:

  • Deze week wil ik deze song zonder fouten met mijn rechterhand kunnen spelen.
  • Vandaag wil ik het ritme van deze 2 maten in de vingers hebben
  • Voor deze week is mijn doel om deze song in een rustig tempo met beide handen tegelijk foutloos te kunnen spelen.

En elke keer als je je doel hebt gehaald, beloon jezelf dan met iets kleins.
Een heerlijke kop koffie op een terrasje of schaf een nieuwe song aan die je zo graag wilt leren spelen.

Leer van fouten maken:

Wees niet bang om fouten te maken, je leert er juist van. Het is heel normaal om te struikelen en niet iedere stuk zo snel als je wilt foutloos te kunnen spelen. Fouten maken helpen je juist en zie elke uitdaging dan ook als een kans om te groeien.
Het leren bespelen van de piano heeft tijd nodig, studeer regelmatig en geniet van het proces met piano leren spelen voor absolute beginners.

 

Conclusie

Gefeliciteerd: Je hebt het traject van Piano leren spelen voor absolute beginners afgerond. Van het verkennen van de basis van het pianospelen, via de muzieknoten, pianotoetsen en studeer tips. Maar weet dat dit slechts het begin is van een piano reis die voor je ligt.

Blijf oefenen, leren en groeien maar vergeet ook vooral niet om te genieten van het proces en het plezier dat je beleefd aan het pianospelen.

 

Wil je meer weten over het piano leren spelen? Schrijf je dan nu in voor de
GRATIS online probeerlessen Pianospelen met bladmuziek
en ontdek de magie van het piano leren spelen voor absolute beginners.

 

 

 

Over de schrijver 

Tanya Tienpont

Tanya is een groot liefhebber van muziek. Graag wil zij met de website LeerPianospelenOnline jou helpen om op een leuke en eenvoudige manier piano te leren spelen.

Laat een reactie achter:

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}