Veel mensen weten eigenlijk niet wat het verschil is tussen piano begeleiden of als solist op de piano spelen.
Als je een zanger(es) of instrumentalist begeleid met de piano en je gaat proberen de melodielijn mee te spelen ben je volledig verkeerd bezig. Een zanger die ervaring heeft en goed is, zal expressief zingen en versnellen en vertragen. Als jij als pianist dan probeert deze melodie mee te spelen zal je meestal te vroeg of te laat komen met de noot. Omdat de zanger de noot net iets langer of korter aanhoudt dan jij had verwacht.
Tijdens het piano begeleiden kun je wel af en toe een stukje van de melodie laten horen, en de sfeer van het nummer proberen neer te zetten, maar de zanger zingt de melodie en de pianist speelt de melodie dus niet.
Wat speel je als pianist(e) dan wel?
Doordat je met je rechterhand dus geen aandacht aan de melodielijn hoeft te geven, ben je in je begeleiding vrij. Om mooie samenklanken en ritmes toe te voegen aan de gezongen melodielijn. En eigenlijk is dat heel fijn spelen. Je speelt de bijpassende akkoorden en kunt de open ruimtes invullen naar eigen inzicht. (wanneer de zanger even rust heeft).
Dus wanneer de zanger niet zingt kun jij je gang gaan en een stukje van de melodie laten horen (als je dat wilt). Maar speel dus nooit de hele melodielijn mee.
Wat je wel kunt doen is een intro spelen waar een klein stukje van de te zingen melodie in voor komt. Maar zodra de zanger begint ga jij begeleiden.
Wanneer je niemand begeleid, dus zelf solo speelt, speel je juist wel de melodielijn. Zodat je luisteraars horen om welk nummer het gaat en ervan kunnen genieten. En jij kunt je volledig uitleven. Hoeft op niemand anders te letten en kunt eventueel improviseren en omspelingen maken om de melodielijn heen.
4 regels die iedere pianist moet weten als hij gaat begeleiden:
1 – Bij piano begeleiden gaat het niet om jou:
Het is de bedoeling dat de solist of groep eruit springt. Jij bent altijd op de achtergrond, tenzij de solist vraagt of je even op de voorgrond iets wilt laten horen. Zelfs als dit gebeurd, speel dan niet als een solist, je kunt natuurlijk wel even iets harder spelen, maar zorg ervoor dat de zanger het belangrijkste blijft.
2 – Bij begeleiden gebruik je het linker pedaal:
Met het linker pedaal kun je nog zachter spelen. Dit is vooral handig als je in een relatief kleine ruimte op een vleugel moet spelen. Voor dit linker pedaal is eigenlijk geen echte techniek nodig, je kunt hem gewoon ingedrukt houden zolang dit nodig is.
3 – Bij begeleiden houdt je het deksel van de vleugel gesloten:
Bij een vleugel wordt bij het piano solo spelen het deksel geopend. Bij piano begeleiden houdt je deze juist dicht. Het is geen wet maar een goed begeleider denkt hieraan.
4 – Bij piano begeleiden laat je noten weg:
Denk eraan dat het optreden niet om jou gaat. Wanneer je een begeleidingspartij voor je krijgt die een afgeleide is van een orkestpartij, staan hier waarschijnlijk veel te veel noten in. Wees niet bang om noten weg te laten. Je weet vast zelf wel welke noten moeten blijven en welke er zonder problemen weg gelaten kunnen worden. Maak de beslissing altijd in het voordeel van de solist.
Tot slot zorg je er natuurlijk voor dat je jouw partij goed kunt spelen. Zorg er ook voor dat je op tijd aanwezig bent zodat je de mogelijk nerveuze solist gerust kunt stellen.
Heb jij al eens iemand begeleidt op de piano? En hoe is je ervaring hiermee?