april 8, 2014

pianospelen

Vaak genoeg hoor ik aan het begin van een les allerlei excuses waarom het studeren in de afgelopen week niet zo goed is gelukt. Het is natuurlijk zo dat je tegenwoordig zoveel moet en kunt  waardoor je aandacht van het studeren wordt afgeleidt, maar laat jezelf hier niet door ontmoedigen. Probeer je tijd op een zodanige manier in te delen dat er ook tijd overblijft om piano te studeren, maar zeker ook om gewoon lekker piano te spelen.

Zie het pianospelen niet altijd alleen maar als moeten oefenen, maar ook als een stukje ontspanning. Je bent tenslotte begonnen met pianospelen omdat het je leuk leek om piano te kunnen spelen en waarschijnlijk hoopte je er ook een stukje ontspanning in te vinden. En dit kan ook zeker en juist in de drukke tijden van nu. Probeer na het oefenen voor de lessen ook nog wat stukjes te spelen die je al kunt en die je leuk vindt, dat heb je verdient na je studeertijd.

 

Zoek een vast tijdstip voor het pianospelen:

pianospelenVaak is het handig om een vast tijdstip in je dagprogramma te kiezen, zodat het pianospelen gewoon met alle dagelijkse zaken meegaat. Probeer het pianospelen daarbij niet pas om 22.00 uur in te plannen, want dan zal het studeren niet meer zo effectief zijn en zul je minder in je opnemen na een drukke dag. Over het algemeen is er een groot verschil zichtbaar tussen de dames en de heren die ik lesgeef. Na een werkdag en na het avondeten en de afwas  is voor de heren vaak het moment om lekker achter de piano te kruipen. Bij de dames is het echter vaak na de werkdag, het avondeten, de afwas, het voorlezen of huiswerk overhoren, de toiletten schoonmaken, de was vouwen en het strijken pas tijd om achter de piano te kruipen, wat dan meestal al tegen 22.00 uur is. Vaak worden al deze zaken als belangrijker gezien dan je eigen ontspanning en natuurlijk gaan er diverse zaken voor maar probeer ook wat aan jezelf te denken en neem bijvoorbeeld na het naar bed brengen van de kinderen even de tijd om piano te spelen, al is het maar 10 of 15 minuten.

 

Herhalen:

Tijdens de lessen hoor ik ook regelmatig: “Hoe kan dat nou, ik heb het thuis wel 10 of 20 keer herhaald en het lukte maar niet en hier gaat het nu wel”. Hiervoor heb ik de volgende verklaring. Alles wat je thuis oefent en waar je tijd, aandacht en concentratie aangeeft, heeft altijd zin. Je leert er weer van en je neemt de muziek in je op ook al denk je, aan je resultaat te horen, dat het niets wordt. Als je dan op de les bent wil je het extra goed doen en ben je super geconcentreerd en blijkt dat al je studie van de afgelopen week zeer zeker niet voor niets is geweest, want je kunt het nu opeens wel spelen. Als je thuis het stuk niet 10 of 20 keer herhaald had dan was het op de les zeker ook niet zo goed gelukt.

Het tegenovergestelde kan echter ook gebeuren: thuis lukt het spelen van dat nummer prima en op de les gaat het helemaal niet. Je wilt het nummer dat thuis zo goed lukte ook op de les mooi laten horen, maar doordat je nu over geconcentreerd bent en het te goed wil doen werkt je concentratie nu in je nadeel. Probeer dus een middenweg te zoeken,  studeer bewust en blijf herhalen en vertrouw op jezelf, je zult merken dat het pianospelen steeds beter gaat. En denk er altijd aan pianospelen is niet iets wat moet maar wat je voor je plezier doet.

 

Hoe gaat bij jou het studeren en het laten horen op de les van hetgeen je gestudeerd hebt?

 

 

Over de schrijver 

Tanya Tienpont

Tanya is een groot liefhebber van muziek. Graag wil zij met de website LeerPianospelenOnline jou helpen om op een leuke en eenvoudige manier piano te leren spelen.

Laat een reactie achter:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Hallo Tanya,

    Wat een leuk stuk heb je geschreven. 🙂 Mijn zoontje zit sinds een paar maanden op blokfluitles. Het er toe zetten om te oefenen is altijd even zoeken. Hij vind het na een paar keer wel goed en dan zegt hij dat hij het goed genoeg weet. 😉 Maar als hij terug komt van blokfluitles moet hij toch nog een liedje opnieuw oefenen omdat hij het toch niet zo goed weet……… Toch vind hij de lessen leuk. Hij heeft ook gezien dat zijn vriendjes het goed kunnen uit zijn klas. Dat wil hij natuurlijk ook 😉

    Groeten van Mariëtte Reijn

  2. Hoi Mariette, bedankt voor je berichtje. Misschien nog een tip om het oefenen voor je zoontje wat te vergemakkelijken: als jij of je man het eten gaat maken is het tijd om even te studeren. Zo kan hij iedere dag even oefenen en hoeft hij er niet de hele dag aan te denken en tenslotte in bed er achter komen dat hij vandaag niet geoefend heeft. Succes alvast en ik hoop dat hij het heel erg leuk vindt/gaat vinden.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}