juni 30, 2014

achtste noten

Tijdens de lessen die ik geef ontdek ik vaak dat mijn leerlingen het lastig vinden om goed te tellen in een stukje waar achtste noten in voorkomen. Voor iedereen die muziek maakt en dit ook moeilijk vindt is het de moeite waard om dit artikel te lezen.


Achtste noten tellen is niet moeilijk:

Als je een nieuw stuk begint te spelen is het handig als je het eerst helemaal goed doorkijkt, zeg maar analyseren. En dan moet je er natuurlijk altijd bij gaan tellen, het liefst hardop. Je kunt wel denken dat je ongeveer weet hoe het ritme van het liedje is, maar je moet het precies weten en niet ongeveer.

Als ik tegen mijn leerlingen zeg dat zelfs ik, na mijn jarenlange ervaring met muziekmaken, bij elk nieuw nummer dat ik ga spelen meetel, kijken ze me met ongeloof aan. Ik leg ze dan uit dat ik uiteraard, wanneer ik naar het notenbeeld kijk, wel een idee heb hoe het nummer zal gaan. Maar ik wil zeker weten dat ik speel wat er staat en daar kom ik achter door hardop mee te tellen.

Het is van belang dat je hardop gaat meetellen omdat je dan beter in staat bent om door te tellen, als wanneer je in jezelf telt. Bovendien valt het direct op dat je op de 1e tel van de maat speelt en dat je op de 3e of 4e telt. Dit betekent dat je in de maat ervoor verkeerd bent gegaan. Als je in jezelf telt heb je dit niet zo in de gaten. Dus hardop tellen.

 

Hoe pas je dit dan toe?

achtste-notenVoordat je gaat tellen kijk je naar het notenbeeld, zie je alleen maar hele-, halve- en kwart noten; dan tel je met 1, 2, 3, 4 of in een driekwartsmaat 1, 2, 3.  Maar staan er in het stuk ook achtste noten dan moet je iedere tel in twee stukjes delen: 1 ne 2 je 3 je 4 re.
Ieder stukje is dan een halve tel. Dit betekent dat je het hele nummer op deze manier gaat tellen, dus van het begin tot het eind. Doe je dit niet dan ga je zeker bij de langere noten de fout in en dit wil je juist voorkomen.

Je begrijpt nu misschien ook waarom je eerst gaat kijken welke noten er in een stuk voorkomen. Staan er geen achtste noten dan is het zonde van je energie om met 1 ne, 2 je, 3 je, 4 re te tellen. Dan kan je het heel goed met alleen maar 1, 2, 3, 4 af.

 

Mijn Tip bij het tellen van de achtste noten:

Ik raad je aan om onder de noten van de eerste maten van een stuk met een potlood het tellen te zetten. Zo raak je er meer mee vertrouwd. Hier kun je zien hoe dit er uit ziet.

achtste-noten
Als je nu dit notenvoorbeeld gaat spelen en je probeert mee te tellen op de manier die eronder staat zul je zien dat het tellen van achtste noten vele malen makkelijker wordt. Misschien denk je wel: “Is dat nou alles? Dit had ik veel eerder moeten weten”. 

Maar vandaag heb ik het jou geleerd en het werkt altijd. Als je op de 1 bent met tellen en je speelt niet de eerste noot van een maat, dan ben je de maat ervoor verkeerd gegaan.

Om te kunnen horen hoe dit klinkt en hoe ik dit tel kijk je naar deze korte instructievideo.

 

Laat je hieronder even weten of deze methode je heeft geholpen bij het goed tellen van de achtste noten?

 

 

Over de schrijver 

Tanya Tienpont

Tanya is een groot liefhebber van muziek. Graag wil zij met de website LeerPianospelenOnline jou helpen om op een leuke en eenvoudige manier piano te leren spelen.

Laat een reactie achter:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Hallo Gerard, 
  Bedankt voor je reactie en wat goed om te horen dat je hebt gemerkt dat het echt werkt.
  Veel succes verder, Tanya

 2. Ik speel sinds 2 jaar fagot, en tellen is mijn grootste probleem.
  Ik ga het zeker op uw manier proberen

  1. Beste Wil, wat leuk om te lezen dat je deze manier van tellen gaat uitproberen bij het fagot spelen. Ik weet zeker dat je hier veel plezier van zult hebben.
   Succes alvast en vriendelijke groeten,
   Tanya

 3. Beste Tanya,
  Zojuist uw methode geprobeerd op de fagot en ja, het werkt.
  Ben hier zo blij mee. Ik dacht dat ik het nooit zou leren.
  Hartelijk dank
  Wil

  1. Geweldig Wil, om te horen dat het tellen van de achtste noten nu goed lukt.
   Ik ben blij dat ik je daarmee heb kunnen helpen.
   Heel veel succes verder met het fagot spelen en geniet van het muziek maken.
   Vriendelijke groeten,
   Tanya

 4. Hallo Tanya
  Ik tel al sinds de eerste achtste noot zoals jij me geleerd hebt.
  Ook zet ik het met potlood eronder. Ik ben nog steeds met piano forte 1
  bezig, maar ik vind het leuk dat je contact met mij blijft houden.
  Bedankt voor je aanwijzingen.
  Pieter van Oosten.

  1. Hey Pieter,
   Dank je voor je berichtje en goed om te lezen dat je de achtste noten op deze manier telt.
   En dat het werkt.
   Dat je het tellen er met een potlood onder schrijft is prima en geeft je de mogelijkheid om zonder vergissingen verder te tellen.
   Veel succes en plezier verder met de restant lessen van PianoForte 1.
   Groetjes,
   Tanya

 5. Dank je Tanya om mij weer even op de ‘rails’ terug te zetten. Het niet consequent meer tellen was er gewoon ingeslopen. Dat vind ik het fijne van jouw lessen, dat als ik min of meer inslaap en wat minder doe opnieuw weer dat zetje van je krijg.
  Ik ben inmiddels weer druk aan het tellen en heb ik veel zin om binnenkort mijn derde boek aan te schaffen.
  Dank hiervoor, Hennette

  1. Hoi Hennette,
   Wat fijn om te lezen dat dit artikel je weer een zetje heeft gegeven om goed en verder door te gaan met het piano spelen.
   Daar doe ik het voor, succes en geniet ervan.

   Groetjes,
   Tanya

 6. Veel dank Tanya ,

  Nou vind ik dit nog wel te doen , maar ik probeer Bohemien Rapsody van Queen te tellen met ook een linkerpartij , een stuk waar zowat alle noten snel na elkaar komen . Ik weet ongeveer hoe het moet klinken maar met het tellen kom ik er niet uit..
  Dit wil ik alleen maar even met je delen .

  Hartelijke groet
  Petra

  1. Hoi Petra,

   Dank je voor je reactie. In principe kun je op deze manier alle muziekstukken tellen.
   Als je iedere tel in 2 stukjes opsplitst krijg je 1 ne 2 je 3 je 4 re.
   Als je dat dan strak zo door blijft tellen tijdens het spelen dan moet het gaan lukken.
   Natuurlijk doe je dit oefenen dan wel met de handen apart en in een heel rustig tempo.

   Succes en ik hoor het graag of het je gelukt is.

   Groetjes,
   Tanya

  1. Hoi Linden,
   Dank je voor je reactie.
   Dat geloof ik direct dat je als voormalig slagwerker de achtste noten zonder problemen kunt tellen.
   Jij hebt wel moeilijkere ritmes voor je gehad.

   Ik neem aan dat je bedoeld dat het pianospelen met je linkerhand lastig is.
   Links is bij veel mensen lastiger als bij rechts.

   Mijn tip hierbij is om veel met links apart te oefenen en in een langzaam tempo.
   Als het langzaam lukt kun je kijken of je rechts erbij kunt doen. En als ook dat lukt kun je proberen het tempo heel iets te versnellen.
   Succes alvast.

   Groetjes,
   Tanya

 7. Dag Tanya,
  Na de lessen die ik bij jou gevolgd heb uit boek 1 t/ 3 ben ik zelf verder gedaan en nu bezig met het laatste stuk uit boek 6 en hoop over 3 weken te beginnen met boek 7. Het tellen zoals je mij in het begin geleerd hebt ben ik altijd blijven doen. Ik vind het prettig om bij een nieuw stuk eerst alles "droog" goed door te nemen waaronder natuurlijk ook het tellen. Iedere dag tussen 19.00 en 20.00 uur zit ik ongeveer drie kwartier te spelen en heb er nog steeds veel plezier in.
  vriendelijke groet,
  Corrie

  1. Hoi Corrie,

   Dank je wel voor je berichtje.
   Fijn dat het tellen op deze manier jou vanaf het begin goed is bevallen en dat het nog steeds werkt en duidelijk is.
   Als ik aan een nieuw stuk begin, ga ik ook eerst hardop meetellen zodat ik zeker weet dat ik speel wat er staat.

   Geweldig dat je verder gegaan bent en deel 6 al bijna uit hebt.
   Ja, als je iedere dag bijna een uur oefent dan ga je gewoon lekker vooruit, dat blijkt maar weer.

   Veel plezier en succes verder.
   Groetjes,
   Tanya

 8. Hallo Tanya
  Het gaat over tellen van achtste noten .
  Een 4/4 maatsoort met een maat van 3 tellen rust en een achtste rust en een achtste noot.
  Mijn vraag is ,hoe moet ik dit tellen?
  Gr.Rob Terbeek

  1. Hallo Rob,
   Een 4 kwarts maat tel je in 1 ne 2 je 3 je 4 re.
   De 3 tellen rust en de achtste rust: 1 ne 2 je 3 je 4
   De achtste noot: RE (op de helft van de 4e tel)
   Hopelijk is het zo duidelijk.
   Groetjes en succes,
   Tanya

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}