juni 30, 2014

achtste noten

Tijdens de lessen die ik geef ontdek ik vaak dat mijn leerlingen het lastig vinden om goed te tellen in een stukje waar achtste noten in voorkomen. Voor iedereen die muziek maakt en dit ook moeilijk vindt is het de moeite waard om dit artikel te lezen.


Achtste noten tellen is niet moeilijk:

Als je een nieuw stuk begint te spelen is het handig als je het eerst helemaal goed doorkijkt, zeg maar analyseren. En dan moet je er natuurlijk altijd bij gaan tellen, het liefst hardop. Je kunt wel denken dat je ongeveer weet hoe het ritme van het liedje is, maar je moet het precies weten en niet ongeveer.

Als ik tegen mijn leerlingen zeg dat zelfs ik, na mijn jarenlange ervaring met muziekmaken, bij elk nieuw nummer dat ik ga spelen meetel, kijken ze me met ongeloof aan. Ik leg ze dan uit dat ik uiteraard, wanneer ik naar het notenbeeld kijk, wel een idee heb hoe het nummer zal gaan. Maar ik wil zeker weten dat ik speel wat er staat en daar kom ik achter door hardop mee te tellen.

Het is van belang dat je hardop gaat meetellen omdat je dan beter in staat bent om door te tellen, als wanneer je in jezelf telt. Bovendien valt het direct op dat je op de 1e tel van de maat speelt en dat je op de 3e of 4e telt. Dit betekent dat je in de maat ervoor verkeerd bent gegaan. Als je in jezelf telt heb je dit niet zo in de gaten. Dus hardop tellen.

 

Hoe pas je dit dan toe?

achtste-notenVoordat je gaat tellen kijk je naar het notenbeeld, zie je alleen maar hele-, halve- en kwart noten; dan tel je met 1, 2, 3, 4 of in een driekwartsmaat 1, 2, 3.  Maar staan er in het stuk ook achtste noten dan moet je iedere tel in twee stukjes delen: 1 ne 2 je 3 je 4 re.
Ieder stukje is dan een halve tel. Dit betekent dat je het hele nummer op deze manier gaat tellen, dus van het begin tot het eind. Doe je dit niet dan ga je zeker bij de langere noten de fout in en dit wil je juist voorkomen.

Je begrijpt nu misschien ook waarom je eerst gaat kijken welke noten er in een stuk voorkomen. Staan er geen achtste noten dan is het zonde van je energie om met 1 ne, 2 je, 3 je, 4 re te tellen. Dan kan je het heel goed met alleen maar 1, 2, 3, 4 af.

 

Mijn Tip bij het tellen van de achtste noten:

Ik raad je aan om onder de noten van de eerste maten van een stuk met een potlood het tellen te zetten. Zo raak je er meer mee vertrouwd. Hier kun je zien hoe dit er uit ziet.

achtste-noten
Als je nu dit notenvoorbeeld gaat spelen en je probeert mee te tellen op de manier die eronder staat zul je zien dat het tellen van achtste noten vele malen makkelijker wordt. Misschien denk je wel: “Is dat nou alles? Dit had ik veel eerder moeten weten”. 

Maar vandaag heb ik het jou geleerd en het werkt altijd. Als je op de 1 bent met tellen en je speelt niet de eerste noot van een maat, dan ben je de maat ervoor verkeerd gegaan.

Om te kunnen horen hoe dit klinkt en hoe ik dit tel kijk je naar deze korte instructievideo.

 

Heeft deze tip je geholpen bij het tellen van de achtste noten?

 

 

Over de schrijver 

Tanya Tienpont

Tanya is een groot liefhebber van muziek. Graag wil zij met de website LeerPianospelenOnline jou helpen om op een leuke en eenvoudige manier piano te leren spelen.

Laat een reactie achter:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Hallo Gerard, 
  Bedankt voor je reactie en wat goed om te horen dat je hebt gemerkt dat het echt werkt.
  Veel succes verder, Tanya

 2. Ik speel sinds 2 jaar fagot, en tellen is mijn grootste probleem.
  Ik ga het zeker op uw manier proberen

  1. Beste Wil, wat leuk om te lezen dat je deze manier van tellen gaat uitproberen bij het fagot spelen. Ik weet zeker dat je hier veel plezier van zult hebben.
   Succes alvast en vriendelijke groeten,
   Tanya

 3. Beste Tanya,
  Zojuist uw methode geprobeerd op de fagot en ja, het werkt.
  Ben hier zo blij mee. Ik dacht dat ik het nooit zou leren.
  Hartelijk dank
  Wil

  1. Geweldig Wil, om te horen dat het tellen van de achtste noten nu goed lukt.
   Ik ben blij dat ik je daarmee heb kunnen helpen.
   Heel veel succes verder met het fagot spelen en geniet van het muziek maken.
   Vriendelijke groeten,
   Tanya

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}