juli 28, 2014

muziekstuk analyseren

Eerst een muziekstuk analyseren is een hele goede manier om te starten met een nieuw muziekstuk.
Mijn vraag aan jou is dan ook: “Wanneer je aan een nieuw muziekstuk gaat beginnen, of dit nu kort of lang is, ga je dan meteen spelen? Of kijk je het eerst helemaal goed door?” Als je aan een nieuw muziekstuk begint zou je dit eigenlijk eerst moeten doorkijken (analyseren).

Maar wat bedoel ik eigenlijk met een muziekstuk analyseren?

Bij het analyseren van een muziekstuk ga je rustig en goed bekijken wat je allemaal te wachten staat, dus wat je allemaal tegen gaat komen. Bij een lang stuk is dit uiteraard veel meer als bij een kort stuk, maar ook bij een kort stuk is het wel handig om dit te doen. Zo weet je wat er gaat komen en waar je moeilijkheden kunt verwachten en waar je helemaal geen problemen mee zult hebben.

In dit artikel heb ik 5 stappen voor je op een rijtje gezet:


Een muziekstuk analyseren stap 1: De voortekens

Bij een muziekstuk analyseren ga je beginnen bij het kijken naar de voortekens die aan het begin van het stuk staan. Dan weet je in welke toonsoort je speelt. Staan er geen kruisen of mollen dan speel je in de toonsoort C. Staat er 1 kruis dan is deze voor de F die een Fis wordt en speel je in de toonsoort G. Staat er 1 mol dan is deze voor de B die een Bes wordt en speel je in de toonsoort F. Vaak is het handig als je dan even de toonladder van deze toonsoort speelt om vast in de juiste klank van het stuk te komen.
In het artikel “Kruisen en mollen ABACADABRA” kun je nog meer lezen over de voortekens.

 

Stap 2: De maatsoort

muziekstuk analyserenVervolgens kijk je naar de maatsoort. Drie kwart, vier kwart of misschien zes achtste. Je kunt deze maatsoort dan even hardop tellen of klappen (niet te snel natuurlijk). Bij een zes achtste maat kun je dan meteen omschakelen naar het feit dat de achtste noot 1 tel is en de kwart noot daardoor 2 tellen.

 

Stap 3: Zingen of neuriën

Vervolgens kun je proberen de beginregel te zingen of neuriën. Ik hoor je zeggen: “maar ik kan helemaal niet zingen”, dat maakt helemaal niet uit, maar je oefent er het van het blad lezen mee en het treffen van de verschillende sprongen (intervallen) in de melodie. Daarna zou je eventueel dat stukje melodie met je rechterhand kunnen spelen om te horen of het een beetje klopt met wat je net gezongen hebt.

 

Stap 4: Hardop meetellen

Ditzelfde kun je ook doen met het ritme van de eerste regel. Klap of tik dit terwijl je hardop meetelt. Ieder nieuw stuk moet je altijd hardop meetellen zodat je zeker weet dat je het ritmisch goed speelt. Ook al denk je dat je het ritme wel goed doet, tel voor de zekerheid mee zodat je geen vergissingen maakt. Eventueel kun je nog voor wat extra zekerheid de metronoom in een rustig tempo mee laten tikken.

Bij het doornemen van het stuk zul je ook gauw genoeg zien of bepaalde gedeeltes herhaald worden of dat ze met een kleine variatie terugkomen. Soms is er een thema dat je zelfs meerdere malen ziet terugkomen dan weet je al meteen dat het stuk minder lang is om in te studeren omdat er veel dubbel is.
Bovendien kom je bij het doornemen van het stuk zeker ook de lastige plekken tegen zowel wat betreft de melodie als ritmische figuren of misschien wel allebei tegelijk. Als je klaar bent met het muziekstuk analyseren kun je ervoor kiezen om vooraan te beginnen met spelen of bij de lastige plekken die je onderweg bent tegengekomen.

 

Stap 5: Herhalingen

Ook is het handig om naar de herhalingen te kijken. Waar moet je herhalen en waar moet je dan naar terug? Waar staat het Segno teken en waar het Coda teken? Moet je bij de herhaling precies hetzelfde spelen of of misschien een paar maten overslaan? Allemaal vragen waarvan het handig is als je het antwoord alvast weet.

Al deze punten helpen je om het stuk beter te leren kennen. Als je jezelf de tijd gunt om een nieuw stuk eerst op deze manier te bekijken zul je merken dat het spelen van het muziekstuk al een stuk eenvoudiger wordt.

Ben jij iemand die eerst rustig een nieuw nummer analyseert of begin je meteen met spelen en zie je dan wel wat er onderweg allemaal gebeurt?

 

 

Over de schrijver 

Tanya Tienpont

Tanya is een groot liefhebber van muziek. Graag wil zij met de website LeerPianospelenOnline jou helpen om op een leuke en eenvoudige manier piano te leren spelen.

Laat een reactie achter:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Dank voor je goede tips. Even de toonladder doornemen in gedachten zal me meer houvast geven. Ik kijk eigenlijk niet wat de grondtoon is en de kwint. Dat zou ik wel kunnen doen.  

  2. Hallo Annemieke,
    Hartelijk dank voor je reactie en fijn dat je de tips goed kunt gebruiken. De grondtoon en de kwint zijn toch wel 2 heel belangrijke noten die ik zelf niet zo gauw zou vergeten. Veel succes verder met muziek maken.

  3. Dank je voor je tips, ik ben een beginnende pianospeelster en kan nog veel handvatten gebruiken. Hier wordt ik blij van.

    1. Beste Anita,

      Hartelijk dank voor je reactie en wat fijn om te lezen dat het artikel je heeft geholpen.
      Ik hoop je nog veel verder te mogen helpen bij het piano leren spelen.

      Groetjes
      Tanya

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}