Wanneer je hebt besloten dat je piano wilt gaan leren spelen, zul je eerst een paar beslissingen moeten nemen.
Waaronder het feit of je een pianoleraar nodig hebt of niet?
Maar om te beginnen zul je een instrument moeten hebben om op te oefenen. Een ander artikel dat ik heb geschreven Akoestisch, digitaal of een keyboard? kan je hier vast wel bij helpen. Hierin vertel ik je de diverse mogelijkheden en de voor- en nadelen van de verschillende instrumenten.
Als je dan een instrument in huis hebt waar je op kunt gaan oefenen moet je natuurlijk wel weten waar en hoe je moet beginnen.
Dat is het moment om te bedenken of je wel of geen pianoleraar(es) wilt inschakelen.
Wanneer je namelijk piano wilt gaan leren spelen door het bekijken van video’s op youtube waar je precies kunt zien welke toetsen je op welk moment moet indrukken, heb je in principe geen leraar nodig. Want alles wat je wilt leren en moet weten zie je in de video’s.
Ditzelfde geldt eigenlijk ook wanneer je muziek die je hoort wilt gaan naspelen, door goed te luisteren en daarna zelf uit te zoeken of je volgende toets hoger of lager op de piano ligt.
Maar wanneer je graag goed en precies piano wilt gaan leren spelen is het wel verstandig om hiervoor een pianoleraar(es) in te schakelen.
En ook dan heb je weer 2 mogelijkheden:
1 – Een fysieke pianoleraar
2 – Een online pianoleraar
1 – Een fysieke pianoleraar
Voor een fysieke pianoleraar ga je op zoek naar een leuke pianoleraar(es) bij jou in de buurt. Type in google “pianoles plaatsnaam” en bij plaatsnaam zet je dan je eigen woonplaats. Zo vindt je de pianoleraar die bij jou in de buurt woont.
Natuurlijk ga je dan eerst bekijken/onderzoeken of de gevonden leraar jou wat lijkt.
Gaat je voorkeur uit naar een man of een vrouw, vindt je leeftijd belangrijk of juist ervaring? Wordt er aandacht besteed aan bladmuziek (muzieknoten lezen) of ben je op zoek naar een bepaalde stijl binnen het pianospelen. Wil je graag Klassieke muziek gaan spelen of meer popliedjes.
Natuurlijk is ook de prijs belangrijk maar maak dit niet het belangrijkste punt. In mijn ogen is het hebben van “een klik” met je leraar veel belangrijker. Is die klik er namelijk niet dan zul je veel minder van de lessen opsteken.
Ga dus op zoek naar referenties van de gevonden leraar op zijn/haar website en vraag of het mogelijk is om een proefles te volgen.
Als je dan een leuke pianoleraar hebt uitgezocht ga je hier iedere week of om de week naar toe.
Samen met je leraar ga je dan aan de slag met de basis van het pianospelen, en ga je leuke muziekstukken en oefeningen leren.
In de lessen nemen jullie dan door wat je de komende week kunt gaan oefenen. En als je dan de volgende les terugkomt laat je horen hoe het gegaan is en kan je leraar je helpen om het stuk mooier te gaan spelen en te verbeteren waar nodig met de juiste noten en/of het juiste ritme.
Zo ga je iedere week weer wat vooruit en wordt je pianospel steeds beter en mooier.
Bovendien is een pianoles waar je iedere week of om de week naartoe moet een goed stimulans om regelmatig te gaan oefenen.
Want of je nou wel of geen pianoleraar hebt, om goed piano te gaan leren spelen zul je veel en regelmatig moeten oefenen.
Nadeel van een privé pianoleraar:
Je bent verplicht om iedere week op de afgesproken dag en tijd naar de les te gaan ook al komt het eigenlijk niet zo goed uit.
En een privé pianoleraar heeft wel een prijskaartje.
2 – Een online pianoleraar
Een online pianoleraar is ook een hele goede keuze.
Je hebt weliswaar niet de controle van iedere week een fysieke leraar naast je die kijkt of alles goed gaat, maar vragen kun je altijd per email stellen.
Ook zijn er mogelijkheden voor af en toe een skype-les of een Facebook live.
De lessen worden dan gegeven met gebruikmaking van een E-book of lesboek en opgenomen video’s waarin alles duidelijk wordt uitgelegd en voorgedaan.
Het grote voordeel van online pianolessen volgen met een online leraar is dat je alle lessen zo vaak als je wilt kunt herhalen en bekijken omdat je bij aanschaf onbeperkt toegang hebt gekregen.
En dan misschien nog wel het belangrijkste voordeel van een online leraar is dat je de lessen bekijkt op de dag en het moment dat het jou het beste uitkomt. Of dat nou ’s morgens, ’s middags of zelfs ’s nachts is. En wil je deze week je videoles op maandag bekijken en komt het volgende week beter uit om de les op woensdag te bekijken, dan is dat geen enkel probleem.
En last but not least de prijs van online pianolessen is vele malen aantrekkelijker als een privé leraar.
Meestal betaal je 1 bedrag voor een volledige cursus en heb je geen maandelijks terugkerende lesgelden.
Mogelijk nadeel:
Wanneer je het moeilijk vindt om jezelf er toe te zetten om heel regelmatig (het liefst iedere dag even) te gaan oefenen, dan heb je met een online cursus niet echt een stok achter de deur. Dan zou je beter een fysieke leraar kunnen opzoeken. Dan helpt het je om toch te gaan oefenen omdat je weet dat je over 2 dagen weer naar de les moet.
Maar verder is een online leraar een hele goede manier om te gaan starten met het pianospelen.
Ik hoop dat ik je met dit artikel heb kunnen helpen bij het nemen van een besluit of je je pianolessen met of zonder leraar wilt gaan starten. En dan met een fysieke leraar of online.
Wanneer jouw keuze is gevallen op een online pianoleraar(es) kun je om te beginnen eens kijken bij de GRATIS lessen van LeerPianospelenOnline en hopelijk mag ik je dan verder helpen met één van de cursussen.
Je kunt hieronder je keuze maken.
2 Gratis lessen piano leren spelen met bladmuziek
3 Gratis lessen piano leren spelen met akkoorden
Gratis les piano leren spelen voor kinderen
Ik wens je alvast veel plezier met het pianospelen en ga er vooral heerlijk van genieten.